România are unele dintre cele mai ridicate taxe salariale

România are unele dintre cele mai ridicate taxe salariale
România are unele dintre cele mai ridicate taxe salariale

Firmele din România plătesc 23,1% din salariile anuale ale angajaţilor pe taxele aferente acestora, potrivit celui mai recent studiu realizat de reţeaua internaţională de contabilitate şi consultanţă UHY. Această pondere este peste media mondială.

România are unele dintre cele mai ridicate taxe salariale dintre toate ţările care au făcut obiectul studiului, plătind, în medie, 6.930 dolari pe taxe, pentru un salariu de 30.000 de dolari pe an, potrivit studiului.

De exemplu, în Croaţia, taxele salariale reprezintă 17,2% din salariile angajaţilor, iar în Polonia – 20,7% din salariu.

“A existat o scădere încurajatoare a procentului de contribuții salariale pe care trebuie să le plătească angajatorii din România, însă mai sunt multe de făcut. În caz contrar, Guvernul României riscă să submineze creșterea atât de necesară dacă va continua să descurajeze crearea de locuri de muncă și să sufoce salariile cu contribuții salariale uriașe. Într-o perioadă în care economia globală abia începe să se însănătoșească iar redresarea în multe țări este în continuare foarte fragilă, acest lucru este mai important ca oricând”, spune Camelia Dobre, managing partner al companiei UHY Audit CD SRL.

Guvernele recunosc logica reducerii contribuţiilor salariale, însă multe se tem că nu îşi pot permite reduceri ale tuturor taxelor, mai ales având în vedere costurile asociate cu îmbătrânirea populaţiei. Vedem tot mai mult măsuri particularizate ca o soluţie de compromis. De exemplu, guvernul României subvenţionează companiile să angajeze anumite grupuri de şomeri, inclusiv persoane cu vârsta de peste 45 de ani, sau părinţi care sunt singurii întreţinători în familiile monoparentale. Chiar şi angajatorii din Marea Britanie plătesc acum mai puţin asigurări naţionale pentru angajaţii sub 21 de ani, începând cu 2015, spune Camelia Dobre.

Studiul mai arată că Brazilia are în continuare cele mai mari taxe salariale dintre toate țările studiate, de 71,4% dintr-un salariu anual de 30.000 dolari, fără schimbări semnificative din 2012 până în prezent, în afara unei politici guvernamentale de instituire a unor excepții de la plata anumitor contribuții salariale.

China a înregistrat una dintre cele mai ridicate rate de creștere a taxelor salariale dintre toate țările studiate: suma taxelor și a contribuțiilor de asigurări sociale plătite de angajatori a crescut cu aproape o treime din 2012 până în prezent, de la 31,6% la 42%. Angajatorii chinezi plătesc acum, în medie, 12.518 dolari pe an sub forma de taxe salariale pentru un angajat care câștigă 30.000 dolari, ceea ce reprezintă 42% din salariul angajatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *