România a trecut pe deficit în balanţa alimentară

România a trecut pe deficit în balanţa alimentară
România a trecut pe deficit în balanţa alimentară

Importurile de produse agroalimentare au crescut cu 9,6% în primele 11 luni din 2016, în timp ce exporturile au urcat cu doar 2,7%
România a importat în primele 11 luni din 2016 produse agroalimentare în valoare de 5,719 miliarde de euro, în creştere cu 9,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, în timp ce exporturile s-au majorat doar cu 2,7% în perioada analizată, reiese din datele transmise de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare a României după primele 11 luni din 2016 s-a situat la 292,4 milioane de euro, faţă de un excedent de 65,3 milioane de euro în aceeaşi perioadă din 2015.

Grîul domină exporturile

Grîul domină structura exporturilor, cu încasări de peste un miliarde de euro şi un volum de 6,2 milioane de tone, de peste două ori mai mare faţă de intervalul similar din 2015. Potrivit datelor MADR, au mai avansat exporturile de seminţe de rapiţă (+225,6 milioane euro), preparate alimentare (+25,8 milioane euro), animale vii din specia bovine (+25,4 milioane de euro), produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi (+16,6 milioane euro), ciocolată (+15,2 milioane euro), oi sau capre vii (+14,3 milioane de euro), carne de porc (+11,9 milioane euro), seminţe de floare-soarelui (+11,5 milioane de euro) şi preparate şi conserve din carne (+8 milioane euro). Valoarea exporturilor a fost afectată în principal de scăderea încasărilor din livrările porumb (-259,5 milioane de euro) şi ţigări  (-166,4 milioane de euro).
România a înregistrat scăderi în cazul exporturilor de orz (-91,3 milioane de euro), ulei de floarea-soarelui (-49,1 milioane de euro), turte din extracţia grăsimilor vegetale (-28,4 milioane de euro), carne de pasăre  (-17,5 milioane de euro), şroturi de soia (-8,6 mil. euro) sau miere naturală (-3,6 milioane de euro).

Carnea de porc, principalul produs importat

Comparativ cu perioada similară din 2015, importurile au avansat la majoritatea grupelor de produse agroalimentare şi, în principal, la: grîu (+108,5 milioane euro), produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi (+40,9 milioane euro), ciocolată (+36,1 milioane euro), brînzeturi (+34,8 milioane euro), preparate alimentare (+32,7 milioane euro), cafea (+23,7 milioane euro), citrice (+21 milioane euro), banane (+19,4 milioane euro), carne de pasăre (+15 milioane euro), lapte şi smîntînă (+12,2 milioane euro). România a înregistrat în primele 11 luni din 2016 faţă de aceeaşi perioadă din 2015 o scădere a importulului de porumb (-180,2 milioane euro), şroturi de soia (-57,2 milioane euro), tutun brut (-30,7 milioane euro) şi porci vii (-6 milioane euro). Importurile de carne de porc – principalul produs alimentar importat – au însumat 311,4 milioane euro, cu 46 milioane euro mai mult faţă de perioada corespunzătoare din 2015, pentru o cantitate totală de 179.800 tone, reiese din datele MADR. În cazul roşiilor, importurile s-au majorat cu 16,6 milioane euro, la 62,4 milioane de euro, la un volum de 68.500 tone, ceea ce reprezintă o creştere cu 35,2% faţă de acelaşi interval din anul anterior. Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerţul agroalimentar al României, cu 54,4% din exporturi şi 73,9% din importuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *