România a înregistrat cea mai mare creştere din UE conform Eurostat

România a înregistrat, în trimestrul al doilea, cea mai mare creştere din UE a salariilor, de 7%, faţă de un avans de 1,9% la nivelul Uniunii Europene, arată datele prezentate de Eurostat.

Referitor la costurile nesalariale asociate forţei de muncă, acestea au urcat în România cu 7,1%.

România a înregistrat în trimestrul al doilea cea mai mare creştere anualizată din UE a costului nominal orar al forţei de muncă la nivelul întregii economii, de 7,1%. La nivelul Uniunii Europene s-a înregistrat un avans de 1,8%.
Costurile orare ale forţei de muncă au crescut cu 1,6% în zona euro în trimestrul al doilea faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în România (7,1%), Finlanda (4,9%), Bulgaria şi Letonia (4,8% fiecare). La polul polul opus, se situează Irlanda (0,4%), Spania şi Olanda (0,5% fiecare).

Începând cu 1 iunie, Guvernul a majorat cu 8% salariile bugetarilor. Executivul vrea să efectueze în decembrie restituirea integrală a remuneraţiei angajaţilor din sistemul public la nivelul de la jumătatea anului 2010, anterior reducerii cu 25% agreate cu FMI.

Costul orar al forţei de muncă este un indicator al productivităţii economice. Principalele componente ale indicatorului sunt salariile şi costurile nesalariale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *