Prețurile vor continua să crească și în anul viitor

Scumpirile din ultimul an au diminuat puterea de cumpărare a românilor, iar conform avertismentelor analiștilor, se preconizează că prețurile vor continua să crească și în anul viitor.

În paralel, Guvernul a decis eliminarea ajutoarelor pentru energie, iar propunerea de majorare a alocațiilor cu rata inflației ar aduce un beneficiu suplimentar copiilor de doar 1 leu pe zi.

În contextul acestor schimbări, se anunță că anumite ajutoare de stat, precum voucherele pentru energie în valoare de 1.400 de lei, vor fi suspendate în 2024, iar pensiile vor fi ajustate doar cu rata inflației. În cazul unei pensii de 1.785 de lei, o creștere de 13,8% ar echivala cu o nouă pensie de 2.031 de lei, aducând un plus de 246 de lei.

Conform analiștilor, pensionarii pierd în privința puterii de cumpărare, deoarece creșterea pensiilor din ianuarie nu acoperă integral inflația din 2022, rezultând o pierdere de aproximativ un sfert din puterea de cumpărare.

În ceea ce privește alocațiile, se prevede o indexare cu rata inflației, iar această majorare ar aduce doar 1 leu în plus pe zi pentru copii. În același timp, salariul minim ar putea rămâne la aceeași valoare, chiar dacă salariul minim net a avut o creștere de 181 de lei în octombrie 2023.

Analiștii avertizează că, în condițiile majorărilor de taxe și impozite, precum și a creșterii TVA-ului, prețurile vor continua să crească și în 2024. Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor, susține că anunțurile privind majorările de salarii și pensii pot influența negativ piața, determinând o creștere semnificativă a prețurilor.

Aproximativ 1,5 milioane de români trăiesc cu salariul minim pe economie, ceea ce accentuează impactul acestor schimbări asupra unui segment semnificativ al populației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *