Prețurile la alimente, produse nealimentare și servicii continuă să crească

Românii fac față tot mai greu cheltuielilor, iar economiștii spun că viața va fi mult mai scumpă în 2023. În ciuda plafonării prețurilor la energie și a ajutoarelor guvernamentale, prețurile pentru alimente, produse nealimentare și servicii continuă să crească în 2023.

Prețurile alimentelor de bază au crescut în ultima luna din cauza inflației. În noiembrie, rata anuală a inflaţiei a urcat la 16,8%, de la 15,32% în octombrie. Și conform analizei BNR vor urma noi creșteri de prețuri.

„Creșterea a fost determinată și în acest interval mai cu seamă de majorarea prețurilor alimentelor, incluzând categoria LFO, dar și de scumpirea mai pronunțată a mărfurilor nealimentare și a serviciilor de piață. Impactul lor a fost contrabalansat totuși consistent de scăderea dinamicii prețului combustibililor, pe fondul trendului descendent al cotației petrolului, precum și al plafonării prețului lemnelor de foc”, spune BNR. Dar cum Guvernul a decis să elimine subvenția de 50 de bani la carburanți, specialiștii estimează că prețurile vor crește.

Tot mai mulți români au ajuns să nu-și mai permită să cumpere alimentele pe care le achiziționau în urmă cu un an și taie de pe listă inclusiv alimente de bază sau reduc cantitățile. În ianuarie, un coş cu produsele de bază este cu aproape 10 lei mai scump decât în decembrie anul trecut. Printre produsele ale căror preţuri au crescut cel mai mult se numără lactatele şi fructele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *