Prețul cărnii de porc s-a dublat în 2022: Cât costă un kilogram

Cel mai cerut și cumpărat aliment în perioada sărbătorilor de iarnă s-a scumpit semnificativ în 2022. Prețul la carnea de porc s-a dublat în acest an, chiar dacă autoritățile continuă să ne spună că este cea mai ieftină din toată Uniunea Europeană.

Unii români aleg să cumpere preparate gata gătite dar cei mai mulți încă petrec ore întregi în bucătărie gătind pentru cei dragi o masă de Crăciun autentic românească.

Când vorbim de tradițional nu putem omite carnea de porc, pe care românii preferă să o cumpere direct de la producători. Carcasa de porc în viu costa anul trecut 10-11 lei per kilogram, iar acum a ajuns la 17-18 lei, chiar și 21 de lei/kg, după cum vedem din anunțurile postate pe diverse site-uri de specialitate. Crescătorii spun că au fost nevoiți să scumpească porcul „în viu” de prețurile ridicate la furaje.

Un experiment făcut de Știrile Pro Tv arată că, la ferme, carnea de porc se vinde la un preț mai mic decât în gospodăria unui țăran. Dar, chiar și aici tot a crescut cu 40% față de anul trecut. Astfel, azi, dacă cineva vrea să își cumpere un porc care cântărește 150 de kilograme, la un preț de vânzare de 16 lei/kg, plătește 2400 de lei.

Scump, într-adevăr, dar dintr-un porc întreg se pot face și provizii pentru toată iarna, de la slănină și ciolane afumate până la cârnați și pungi de carne pentru fripturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *