Ordinea de stingere a datoriilor se schimbă de la 1 noiembrie

Noul act normativ aduce modificari art. 115 din Codul de procedura fiscala, care reglementeaza ordinea de stingere a datoriilor. Articolul 115 stabileste ca sunt stinse cu prioritate toate obligatiile principale in ordinea vechimii lor si abia apoi se acopera accesoriile, tot in ordinea vechimii pe care acestea o au.

Practic, in cazul in care un contribuabil datoreaza mai multe tipuri de impozite, taxe, contributii si alte sume reprezentand creante fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate datoriile, ordinea de stingere a datoriilor este urmatoarea:

1. Se sting cu prioritate toate obligatiile fiscale principale in ordinea vechimii acestora;
2. Dupa stingerea tuturor obligatiilor fiscale principale, se sting obligatiile fiscale accesorii (dobanzi si penalitati) in ordinea vechimii acestora.

OG nr. 16/2012 completeaza art. 115 cu un nou alineat, alineatul 32, care reglementeaza o exceptie de la regulile existente in privinta stingerii datoriilor.

Mai exact, noul alineat introdus stabileste ca in cazul obligatiilor fiscale de plata stabilite de organele de inspectie fiscala, precum si amenzilor de orice fel, se stinge cu prioritate obligatia fiscala sau amenda pe care o alege contribuabilul.

Codul de procedura fiscala a fost modificat prin OG nr. 16/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 618 din 28 august 2012.

 

 

avocatnet.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *