Noi reguli pentru asigurarea obligatorie a locuinţei

Noi reguli pentru asigurarea obligatorie a locuinţei
Noi reguli pentru asigurarea obligatorie a locuinţei

Un fel de „franşiză mascată“ a asigurării obligatorii de locuinţă, care îi va afecta exact pe cei ale căror case au fost afectate de inundaţii sau alunecări de teren, intră în vigoare de ieri, potrivit unei norme a Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Norma ASF nr. 35/2016 privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 25 august şi a intrat în vigoare luni, 24 octombrie. Principala modificare a legislaţiei îi va viza exact pe cei care au fost loviţi de inundaţii, alunecări de teren sau cutremur. Aceştia vor fi obligaţi să cotizeze suplimentar în contul asigurării obligatorii, după ce au înregistrat deja daune tocmai în urma unui eveniment de acest fel.

Vor fi taxaţi în plus chiar cei cu casele afectate de dezastre.

Forma veche a legii

Forma veche a legii prevede că „(2) După fiecare daună, suma asigurată se micşorează pentru restul perioadei de asigurare, cu începere de la data producerii oricărui eveniment asigurat, cu suma plătită drept despăgubire, asigurarea continuînd cu suma asigurată rămasă. (3) După plata unei despăgubiri de către PAID, asiguratul poate opta pentru reîntregirea sumei asigurate, prin plata unei prime de asigurare calculată proporţional cu despăgubirea primită, însă numai după efectuarea tuturor reparaţiilor pentru care a fost solicitată despăgubirea“.

Forma nouă a legii

Forma nouă a legii, care a intrat în vigoare de luni, modifică alineatul (2) al articolului 25, astfel că acesta va avea următorul cuprins: „După fiecare daună, suma asigurată se reîntregeşte automat de la data evenimentului asigurat prin plata unei prime de asigurare suplimentare care se reţine din despăgubirea datorată. Prima suplimentară se calculează proporţional cu despăgubirea primită şi perioada rămasă de asigurare“, iar alineatul 3 al aceluiaşi articol 25 se abrogă. Potrivit legii, primele de asigurare obligatorie PAD care trebuie plătite de toţi proprietarii de locuinţe sînt de 10 şi 20 de euro pe an, în funcţie de materialul din care este construită casa. Valoarea totală asigurată este de 20.000 de euro.

O formă de franşiză mascată

În vechea formă a legii, dacă, de exemplu, casa asigurată pentru 20.000 de euro suferea daune de 5.000 de euro ca urmare a unei inundaţii, PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, adică o asociaţie a firmelor de asigurare), plătea cei 5.000 de euro, iar valoarea asigurată rămînea la 15.000 de euro pînă la expirarea poliţei, care se reînnoieşte obligatoriu anual. Proprietarul nu mai plătea nimic. În noua formă a legii, dupa ce s-au constatat daunele de 5.000 de euro, firma le plăteşte, dar diminuează sumele cu valoarea unei noi prime pentru ca valoarea asigurată să rămînă 20.000 de euro pînă la finalul contractului. O formă de franşiză mascată, cum au explicat unele voci din industria asigurărilor.

Poliţa de asigurare se poate emite şi electronic

În vechea formă a legii, proprietarii care voiau să plătească în plus o primă pentru reîntregirea valorii asigurate aveau această posibilitate, dar era doar o opţiune nu o posibilitate. În noua formă a legii devine însă o obligaţie, iar banii se reţin direct din despăgubire. O altă modificare a legii stipulează că poliţa de asigurare se poate emite şi electronic, deci fără să mai fie nevoie de semnătura fizică a beneficiarului pe hîrtie, ci doar a reprezentantului companiei de asigurări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *