Mâncarea se va scumpi cu 7% în 2017 conform BNR

Mâncarea se va scumpi cu 7% în 2017 conform BNR

Proiecţiile de inflaţie pentru acest an au fost revizuite în jos, cu 0,1 puncte procentuale, la 1,6%, pentru finele anului 2017, şi cu 0,3 puncte procentuale, la 3,1%, pentru finele anului 2018, reiese din Raportul asupra Inflaţiei, prezentat  de BNR.

Preţurile alimentelor vor creşte cu 7,1%

„Comparativ cu raportul precedent, rata anuală proiectată a inflaţiei este revizuită în jos cu 0,1 puncte procentuale pentru sfîrşitul anului curent şi cu 0,3 puncte procentuale la finele anului viitor, pe fondul unei transmisii mai puţin pronunţate a impactului cererii agregate interne asupra inflaţiei de bază, precum şi al preconizării unei inflaţii anuale a combustibililor mai reduse”, arată banca centrală. „Preţurile volatile ale alimentelor (LFO) sînt proiectate a înregistra o dinamică anuală de 7,1 la sută la finele anului curent, valoare revizuită în sus faţă de runda precedentă pe fondul unei restrîngeri a producţiei de legume şi fructe la nivel european, apărută în urma condiţiilor climaterice nefavorabile de la începutul anului, şi de 4,1 la sută la sfîrşitul anului 2018, valoare similară celei proiectate în raportul din februarie”, se arată în Raportul BNR. Autorii acestuia precizează că dinamica preţurilor pe intervalul de prognoză „reflectă adoptarea ipotezei înregistrării unor producţii agricole normale în anii 2017 şi 2018”.

În trimestrul II 2017 ritmul de creştere a consumului va încetini

Pe de altă parte însă, proiecţia BNR reflectă şi evoluţia venitului disponibil în termeni reali („susţinută de impactul măsurilor de relaxare fiscală şi al celor care vizează politica veniturilor”). Pentru trimestrul I 2017, prognoza indică menţinerea creşterii trimestriale a consumului final efectiv la un nivel apropiat celui din trimestrul anterior, pe seama avansului venitului disponibil real al gospodăriilor populaţiei, sub impactul majorărilor salariale recente (creşterea în termeni reali a salariului mediu net în economie cu 6,2 la sută în perioada ianuarie-februarie 2017 faţă de trimestrul IV 2016) şi al reducerii cu un punct procentual a cotei standard a TVA începînd cu 1 ianuarie 2017. Această evoluţie este susţinută şi de indicatorii cu frecvenţă înaltă: volumul comerţului cu amănuntul exclusiv auto-moto şi încrederea consumatorilor (îmbunătăţire cu 4,3 puncte în trimestrul I 2017 faţă de trimestrul anterior). Pentru trimestrul II 2017, odată cu disiparea impactului creşterilor salariale şi al reducerii cotei standard a TVA, se anticipează că ritmul trimestrial de creştere a consumului final efectiv va încetini uşor. Pentru restul intervalului de proiecţie, consumul final efectiv este prognozat a înregistra ritmuri alerte de creştere, însă în scădere faţă de cel din anul 2016.

Isărescu anunţă amînarea majorării dobînzilor la lei

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a dat de înţeles că majorarea dobînzilor la lei se amînă. „Nu sîntem doar noi în cea mai lungă perioadă de pauză, ci mai toate băncile centrale. Revizuirea în jos a prognozei de inflaţie ar putea să aducă o anumită întîrziere în reacţia noastră, dar noi rămînem pe aceeaşi secvenţialitate. Cînd vom lua următoarea măsură va fi legată de coridor, pentru că rata noastră de 1,75% este înaltă”, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Oricum, primul pas va fi îngustarea coridorului format de facilitatea de credit şi de depozit din jurul dobînzii-cheie, aflat în prezent la 1,5%. BNR are o dobîndă de politică monetară de 1,75%, păstrată neschimbată din mai 2015. În acest moment, majoritatea împrumuturilor care se dau în România sînt în lei, ceea ce face ca dobînda la lei să fie extrem de importantă. Pe piaţa interbancară, indicatorul de referinţă pentru creditele în lei, indicele Robor la 3 luni, este de 0,87% pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *