Programul de garanţii pentru credite Prima Casă a epuizat aproape jumătate din fondurile alocate pentru acest an în doar cinci luni de funcţionare. Beneficiarii garanţiilor încep să ia credite mai mari decît în anii trecuţi, potrivit datelor Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
În acest an au fost acordate deja 9.400 de credite Prima Casă, iar circa 700 de solicitări de garantare sînt în curs de acordare. Plafonul distribuit la începutul anului, în cuantum de 1,92 miliarde lei, a fost utilizat în proporţie de 49,61%, reprezentînd 954,39 milioane lei. Comparativ cu anul 2017, valoarea medie a garanţiilor acordate pentru creditele Prima Casă a înregistrat o creştere de 7%, de la 94,7 mii lei la 101,2 mii lei, iar ponderea imobilelor noi achiziţionate prin program a atins 60%. „Aproape 70% din beneficiarii programului sînt tineri cu vîrste între 25 şi 35 de ani, iar 12% au mai puţin de 25 de ani. De aproape zece ani, în fiecare zi, 65 de tineri sau familii s-au mutat în primele lor case“, a declarat Alexandru Petrescu, directorul general al fondului de garantare. În primele cinci luni ale anului 2018, şase din zece beneficiari ai programului Prima Casă au ales achiziţionarea unei locuinţe cu două camere, în timp ce locuinţele cu trei camere ocupă locul al doilea în preferinţele beneficiarilor, cu o pondere de aproximativ 30%.
La finalul anului trecut, Ministerul Finanţelor Publice a venit cu regulile de funcţionare noi ale programului, valabile din 2018. Pînă anul acesta, plafonul de garanţii Prima Casă, distribuit anual de Fondul de Garantare, se aloca băncilor cu cea mai mare cotă de garanţii atrase din totalul garanţiilor puse la dispoziţie de stat într-un an. Anul acesta, instituţiile de credit înscrise în program au primit un raport de evaluare pe baza căruia s-au alocat noile plafoane. Practic, băncile dependente de programul de creditare Prima Casă şi cele cu multe dosare incomplete pot pierde de anul acesta pînă la 20% din plafonul de garanţii care le-a fost alocat în 2017.
Cu alte cuvinte, sînt favorizate băncile în bilanţul cărora creditele Prima Casă au cea mai mică pondere în totalul creditelor clasice pentru locuinţe acordate de acea bancă persoanelor fizice. În acelaşi timp, sînt penalizate băncile cu cele mai multe dosare invalidate de Fondul de Garantare. De asemenea, sînt penalizate instituţiile de credit care care au beneficiat cel mai mult de pe urma Prima Casă. O altă noutate cu care vine programul în acest an este reducerea marjei maxime de dobîndă de la 2,5% la 2% pentru construcţia de locuinţe. Executivul a redus deja marja de dobîndă încă din 2016 pentru achiziţia de locuinţe, care este tot la 2%. Astfel, dobînzile creditelor Prima Casă sînt formate acum din dobînda ROBOR cu scadenţă la trei luni, care astăzi este de 2,79%, şi o marjă de 2%.
Lasă un răspuns