Legea salarizării unitare a fost votată în Parlament

Legea salarizării unitare a fost votată în Parlament

Actul normativ urmează să fie trimis spre promulgare preşedintelui României

Legea salarizării unitare a trecut ieri de Parlament. Proiectul a fost dezbătut în 15 minute. Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, cu 188 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă şi 47 de abţineri, proiectul de lege privind salarizarea personalului bugetar. Şedinţa de plen a Camerei Depuţatilor în care s-a discutat Legea salarizării personalului bugetar a debutat cu declaraţii poliţice susţinute de toate partidele din Parlament, care au durat în jur de 50 de minute. Actul normativ urmează să fie trimis spre promulgare preşedintelui României. USR a anunţat, marţi, că va strânge semnături pentru a contesta la CCR Legea salarizării.

Lefurile parlamentarilor se măresc de luna viitoare

Controversata Lege a salarizării unitare a fost adoptată de deputaţi, în ciuda nemulţumirilor sindicatelor, care marţi au aflat că majorările salariale promise au fost amînate. Lefurile parlamentarilor urmează să fie însă majorate chiar de luna viitoare, în vreme ce cele ale profesorilor şi medicilor sînt amînate pentru 2018 şi etapizate. Liviu Dragnea spune însă că legea e bună şi că guvernul se ţine de promisiuni. Actul normativ urmează să fie trimis spre promulgare preşedintelui României. Iohannis a avertizat că posibilitatea de a cere reexaminarea Legii salarizării nu garantează că Parlamentul va da curs cererii sale. „Chiar în cazul în care aş retrimite o lege în Parlament , dacă cei care ţin ca legea să rămâna aşa, aşa rămîne”, a spus preşedintele înaintea plecării sale în vizita oficială din SUA.

Salariile aleşilor cresc, dar Vasilescu spune că salariile „de la vîrf“ scad

„Legea este în conformitate cu programul de guvernare aprobat de Parlamentul României şi prevede o creştere etapizată a salariilor bugetarilor cu 56%, pe o anvelopă bugetară de 32 de miliarde de lei pînă în 2020 şi de 43 de miliarde de lei până în 2022. La baza piramidei salariale, creşterile sînt de peste 100 la sută, ajungînd şi la 300 la sută, cum este cazul în apărare, dar scad în vîrf, acolo unde unele salarii erau atît de mari încît disproporţia nu putea fi corectată nici măcar la nivelul anului 2022“ a declarat ministrul Muncii Lia Vasilescu, pentru cine mai are răbdare s-o asculte. Ministrul a dat o replică şi reprezentanţior opoziţiei, care au criticat faptul că salariile demnitarilor vor creşte, odată cu aplicarea legii. Vasilescu a explicat că, de fapt, salariile „de la vîrf“ scad. „Vreau să vă spun că cei aflaţi în vîrful piramidei, de exemplu miniştrii, preşedintele României, conducerea Camerei Deputaţilor şi Senatului scad“, a mai spus Vasilescu.

Dragnea spune că legea a fost sprijinită mai mult de parlamentari, decît de guvern

„Dincolo de dezbaterile şi criticile publice absolut necesare, ne-am confruntat cu mişcări, unele coordonate, care au încercat să împiedice adoptarea acestei legi. Mă bucur că am reuşit să depăşim aceste obstacole şi la final Parlamentul să reuşească să adopte o lege atît de importantă”, a spus Dragnea. El a menţionat că elaborarea acestei legi nu a fost un lucru foarte simplu şi a arătat că, din păcate, la un moment dat voinţa politică a Guvernului de a duce lucrurile pînă la capăt nu a fost suficient de puternică. „Cred că efortul Parlamentului, al tuturor parlamentarilor, a contat cel mai mult şi sînt convins că adoptarea acestei legi va spori prestigiul legislativ chiar dacă astăzi poate unii dintre noi nu ne dăm seama”, a mai spus Dragnea. El a mai arătat că Legea salarizării unitare face ordine într-un sistem în care a dominat haosul, bunul plac şi discriminarea.

Grindeanu a fost criticat că lipseşte

Liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a criticat, ieri, de la tribuna Camerei Deputaţilor, pe premierul Sorin Grindeanu şi ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, pentru că au absentat de la dezbaterea şi votul Legii salarizării. „Da, într-adevăr, este o problemă că azi ministrul de Finanţe (Viorel Ştefan, n.r.) nu a venit în Parlament să susţină legea, cu toate că avea timp. Am puterea politică să-mi asum acest lucru şi să îmi cer scuze, ca preşedinte al PSD, că un membru al Guvernului care trebuia să vină astăzi nu a venit“, a spus Dragnea.

De fapt, premierul nu a fost invitat

Premierul Sorin Grindeanu nu a fost miercuri în Camera Deputaţilor cînd s-a votat pentru Legea salarizării pentru că nu a fost invitat, au declarat surse din Palatul Victoria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *