Legea falimentului personal se amână

Legea falimentului personal se amână
Legea falimentului personal se amână

Legea ar fi trebuit să intre în vigoare la 31 octombrie, dar preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să o promulge şi a cerut Parlamentului reexaminarea ei.
Legea insolvenţei persoanelor fizice nu mai intră în vigoare la 31 octombrie, aşa cum hotărîse Parlamentul, deoarece preşedintele Klaus Iohannis cere Legislativului reexaminarea legii prin care s-a stabilit acest termen, actul normativ nefiind aplicabil în absenţa cadrului funcţional şi organizatoric adecvat.

Preşedintele se opune devansării termenului

Preşedintele se opune intrării în vigoare a legii cu două luni mai devreme decît stabilise Guvernul prin OUG 61/2015, respectiv pe 31 octombrie, considerînd că intervalul de timp nu este suficient pentru ca toate instituţiile şi autorităţile implicate în aplicarea legii să îşi desfăşoare activitatea. Pe de o parte, spune Iohannis, termenul nu oferă posibilitatea procedurii constituţionale de adoptare, promulgare şi publicare, fiind prea rapid trecută prin Parlament faţă de momentul în care ar trebui să intre în vigoare, şi nici nu oferă suficient timp pentru pregătirea intrării în vigoare. „Devansarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015, chiar şi cu două luni, poate afecta procesul de asigurare a măsurilor concrete privind alocarea resurselor umane şi bugetare necesare pentru organizarea şi funcţionarea comisiilor avute în vedere de Legea nr. 151/2015, cît şi a completelor de judecată. În lipsa cadrului funcţional şi organizatoric adecvat, apreciem că intrarea în vigoare a dispoziţiilor Legii nr. 151/2015 la data de 31 octombrie 2016 este de natură să facă inaplicabilă atît procedura administrativă de insolvenţă pe bază de plan de rambursare, cît şi procedura simplificată de insolvenţă“, spune şeful statului.

Ar trebui consultat Consiliul Superior al Magistraturii

O altă critică asupra devansării termenului este că actul are impact şi asupra activităţii de înfăptuire a justiţiei, impunînd suplimentarea prealabilă şi semnificativă a personalului instanţelor de judecată. „Acesta este un proces complex, ce se desfăşoară, de regulă, potrivit unui calendar, a cărui devansare poate impieta asupra aplicării legii. În acest sens, considerăm că în analiza deciziei de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 ar trebui consultat Consiliul Superior al Magistraturii“, se arată în cererea de reexaminare. Legea privind procedura insolvenţei persoanelor fizice urma să intre în vigoare la 31 octombrie, şi nu în 31 decembrie, aşa cum hotărîse Guvernul, după ce Camera Deputaţilor a adoptat, pe 4 octombrie, actul normativ de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii. Proiectul a fost adoptat cu 198 de voturi „pentru“. Legea privind insolvenţa persoanelor fizice a fost adoptată de Parlament în luna mai 2015, iar în luna decembrie Guvernul a decis prorogarea cu un an a aplicării Legii privind insolvenţa persoanelor fizice. Potrivit proiectului, românii care au datorii vor avea posibilitatea să-şi declare falimentul personal. Aceştia vor beneficia de două proceduri: una administrativă, care prevede că, în faţa unei comisii de insolvenţă, îşi vor putea face un plan de reeşalonare a datoriilor pe 5 ani, şi o procedură de lichidare în faţa instanţelor de judecată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *