Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 1,79%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 1,79%

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobînda variabilă, a scăzut miercuri la 1,79%, faţă de nivelul de 1,80% înregistrat cu o zi înainte datorită intervenţiei Băncii Naţionale a României (BNR).

Şi indicele ROBOR la şase luni, utilizat în calculul dobînzilor la creditele ipotecare, s-a micşorat la 1,87%, de la 1,89% cît a fost cotat pe 3 octombrie.
La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutului acestui an la 0,87%.
ROBOR reprezintă rata medie a dobînzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat marţi că deciziile privind ROBOR se iau dimineaţa, la ora 11.00, pentru a doua zi. Creşterea de marţi a ROBOR (care a ajuns la 1,8% pentru 3 luni) este efectul deciziilor de luni, de aceea nu a scăzut marţi. Isărescu a mai spus că ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a participat marţi la o şedinţă cu directorii executivi din BNR, nu la şedinţa Consiliului de Administraţie al băncii centrale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *