Încă un an amânare pentru casele de marcat fiscale conectate direct la Fisc

Încă un an amânare pentru casele de marcat fiscale conectate direct la Fisc
Încă un an amânare pentru casele de marcat fiscale conectate direct la Fisc

Introducerea noilor aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) cu jurnal electronic, conectate direct la Fisc, se amînă spre finalul lui 2017 respectiv începutul lui 2018. Termenele din calendarul inițial au fost prelungite, pentru a doua oară, în principal din motive tehnice.
Antreprenorii și afacerile care utilizează case de marcat fiscale au primit astfel un ragaz suplimentar de aproape un an pînă la introducerea obligatorile a noilor modele ce vor fi conectate la sistemul de monitorizare al ANAF. Spre finalul lui 2016, guvernul a amînat practic cu 9 luni calendarul, printr-o ordonanta de urgență care așteaptă să fie publicată in Monitorul Oficial.
Următorul moment important pentru aplicarea noului sistem va fi aprobarea modificării normelor de aplicare a OUG 28/1999, lucru care ar trebui să se întîmple pînă la finalul lunii martie 2017.
Casele de marcat fiscale ar urma să trimită date către ANAF în timp real și să contribuie semnificativ la reducera evaziunii; sistemul ar trebui să fie pentru fisc un instrument mai eficient de urmărire a încasărilor la buget și de control al operațiunilor din comerțul cu bunuri și servicii. Romania trebuie să îl introducă și pentru că, altfel, riscă sancțiuni din partea Uniunii Europene.

Simplu descris, sistemul va functiona cam asa: noua casa de marcat va fi permanent conectata la sistemul de supraveghere si monitorizare de la ANAF care va primi informatii precum numele comerciantului, locul in care se afla casa de marcat, datele de identificare ale aparatului si, cel mai important pentru fisc, date privind operatiunile comerciale zilnice.

Sunt doua categorii mari de actori care participa la noul sistem: autoritatile – ANAF, Ministerul Comunicatiilor, ICI (Institutul de Cercetare Dezvoltare in Informatica), pe de o parte companiile – cateva zeci de firme care vor vinde noile aparate de marcat fiscale si vor asigura service-ul si intretinerea acestora. De introducerea noilor case de marcat sunt interesate zeci de mii de firme care potrivit legii sunt obligate sa adopte modelele de aparate ce urmeaza sa fie autorizate.

Ca o premiera, odata cu introducerea noului sistem, guvernul a investit, printr-o hotarare, Institutului National de Cercetare – Dezvoltare in Informatica (ICI) ca autoritate indreptatita sa avizeze tehnic modelele de aparate fiscale. ICI va fi deci, institutia care va verifica aparatele fiscale si va certifica faptul ca, tehnic, sunt conforme cu reglementarile. Practic, nici un aparat de marcat fiscal nu va putea fi folosit legat fara avizul tehnic acordat de institut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *