
Antreprenorii care plătesc salariaţi cu program parţial de lucru (de regulă 2 ore sau 4 ore pe zi) ar urma să plătească, de la 1 iunie 2017, contribuţii la nivelul salariului minim brut pe ţară, se arată în programul de convergenţă 2017-2020, recent aprobat de Guvernul României. Potrivit statisticilor Ministerului Muncii, la finalul lui decembrie 2016 erau înregistrate aproape un milion de contracte parţiale dintr-un total de peste 6,2 milioane contracte individuale de muncă. Dacă se va aplica, obligaţia de a plăti contribuţii la nivelul salariului minim brut pe ţară (1450 de lei, pentru un program complet de lucru de 166 de ore, în medie pe lună, de la 1 februarie 2017) va obliga angajatorii care au salariaţi plătiţi doar part-time să-şi modifice – semnificativ în unele cazuri – bugetele de cheltuieli cu salariile.
Prevederea nu se va aplica de la 1 iunie ci de la 1 iulie
În Programul de Convergenţă se menţionează: „Introducerea obligaţiei de plată de la data de 1 iunie 2017 a contribuţiilor datorate de angajatori la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru salariaţii cu timp parţial de muncă cu salariul sau cu venituri realizate sub nivelul de 1450 lei şi care nu desfăşoară în acelaşi timp şi o activitate salarială cu normă întreagă“. Ieri ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a făcut cîteva precizări legate de această prevedere. „Măsura se adresează exclusiv contractelor part-time care sînt unica sursă de venit. Şi fără să afecteze în vreun fel drepturile angajatului, pentru că acesta e şi aşa «pedepsit» de angajator, care îi poate spune că daca nu acceptă cele două ore de contract, îşi poate găsi alt angajat. Măsura va funcţiona doar anul acesta“, a declarat ieri, într-o discuţie cu reporterul HotNews ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan. În plus, prevederea nu se va aplica de la 1 iunie ci de la 1 iulie.
Angajatorul, obligat să achite contribuţii cît pentru un salariu minim brut
În acest moment, reglementările de pe piaţa muncii permit ca un angajat să poată fi încadrat cu minimum o oră pe lună. Firme care se ocupă de formalităţile privind angajaţii, cum este de pildă, înregistrarea contractelor – cu normă de lucru parţială sau integrală – în sistemul de evidenţă REVISAL, spun că sînt multe cazuri în care patronii angajează cu patru ore pe zi: angajatorul achită contribuţii mai mici, iar angajatul este totuşi asigurat în sistemul de sănătate. Potrivit noilor prevederi, indiferent dacă salariatul lucrează, să zicem, 2 ore sau 4 ore pe zi, cîtă vreme salariul său pentru programul parţial de lucru este mai mic decît salariul minim brut pe ţară şi salariatul nu are un alt contract de muncă cu normă întreagă, angajatorul va fi obligat să achite contribuţii cît pentru un salariu minim brut. Dacă obligaţia de achitare a contribuţiilor la nivelul salariului minim brut se aplică doar angajatorilor, un calcul rapid ar arăta în felul următor: Salariu minim brut 8 ore – 1450 lei; Total contribuţii angajator: 329 lei. Salariu minim brut 2 ore – 363 lei; Total contribuţii angajator: 83 lei. Diferenţa în plus plătită de angajator: 246 lei.
Lasă un răspuns