impozite

Impozite 2023: Noi domenii de activitate vor beneficia de scutiri

impozite

Începând cu această lună, scutirea de impozit pe venit aplicabilă IT-iștilor va fi extinsă. Modificările sunt prevăzute în Ordinul comun 20.463/3.964/967/1.415/2023, semnat de ministerele Cercetării, Educației, Muncii și Finanțelor.
Actul normativ înlocuiește, cu unele modificări, normele anterioare ale scutirii de impozitul pe venit pentru IT-iști, intrate în vigoare în ianuarie 2023).

Care sunt principalele noutăți:
1. Extinderea domeniilor acoperite: S-a introdus o listă concretă de activități acceptate pentru compartimentele specializate în care se află posturile de IT-iști.
Conform noilor reguli, postul sau posturile vizate trebuie să facă parte dintr-un compartiment care are ca obiect de activitate cel puțin unul dintre următoarele domenii, evidențiat în organigrama angajatorului:

– tehnologia informației și a comunicațiilor,

– inteligență artificială și tehnologii digitale emergente,

– administrare fiscală în format electronic,

– baze de date,

– servicii de e-guvernare și transformare digitală.

Acest lucru înseamnă o extindere a domeniilor de activitate acoperite de facilitate.

2. Scutirea de impozit se aplică și salariaților din instituțiile publice locale.

Din ianuarie 2023 s-a stabilit că scutirea de impozit este valabilă și pentru IT-iștii de la stat, însă aceasta viza numai salariații din instituțiile publice centrale. Noile reguli extind facilitatea pentru a acoperi și IT-iștii din instituțiile publice locale.

„Instituții publice locale” reprezintă o denumire generică ce include, conform legislației, comunele, orașele, municipiile, sectoarele municipiului București, județele, municipiul București, instituțiile și serviciile publice din subordinea acestora, cu personalitate juridică, indiferent de modul de finanțare a activității.

Referitor la competențele și atribuțiile specifice postului, pentru IT-iștii de la stat se prevede, mai nou, că acestea pot figura și în alte acte juridice ce prevăd atribuțiile de serviciu ale salariaților, în afară de fișa postului. Totodată, se prevede că posturile IT-iștilor pot face parte și din categoria celor înființate în afara organigramei instituțiilor publice centrale și locale.

3. Facilitatea se poate aplica și salariaților delegați.

O altă schimbare notabilă se referă la actele în baza cărora se desfășoară activitatea de creare de programe pentru calculator. Pe lângă contractul individual de muncă, raportul de serviciu, actul de detașare și statutul special prevăzut de lege, pe listă se introduce actul de delegare, care anterior nu era inclus în regulile scutirii de impozit pe venit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *