Impozit special pentru persoanele fizice care vând mai mult de două autoturisme pe an

Impozit special pentru persoanele fizice care vând mai mult de două autoturisme pe an

Persoanele care vând mai mult de două maşini pe an vor plăti începînd din 2018 contribuţii sociale pentru sănătate şi pensii, la fel ca în cazul activităţilor independente.

Codul Fiscal urmează să includă cîteva schimbări majore începînd de anul viitor, iar una dintre ele se referă inclusiv la vînzările de maşini. Astfel, începînd din 2018, o persoană care va vinde mai mult de două maşini pe an va fi încadrată în categoria persoanelor care realizează activităţi independente.

Guvernul vrea „instituirea unui regim fiscal distinct, aplicabil persoanelor fizice care transferă din patrimoniul personal, în cursul unui an, mai mult de două autoturisme“, se arătă în cadrul unui proiect discutat Guvern cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României la sfîrşitul săptămînii trecute.

Potrivit cadrului legislativ care se va aplica de anul viitor, din venitul total anual obţinut din vînzarea maşinilor vor fi scăzute cheltuieli forfetare de 40% pentru stabilirea venitului net. Din suma rămasă, persoana respectivă va plăti contribuţii sociale la pensii (CAS) şi la sănătate (CASS), iar cota totală a acestora este de 35%.

Introducerea unui astfel de regim fiscal va afecta în special samsarii de maşini, iar măsura este propusă ca urmare a creşterii spectaculoase a înmatriculărilor de maşini second-hand după eliminarea timbrului de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *