Guvernul pregăteşte un impozit special pe venit

Guvernul pregăteşte un impozit special pe venitGuvernul ia în calcul introducerea unui impozit special pe venit pentru a strînge bani în vederea construcţiei de locuinţe la preţuri accesibile. Banii încasaţi ar urma să fie gestionaţi de un Fond Naţional de Locuire menit să ofere asistenţă financiară pentru dezvoltarea de locuinţe ieftine, potrivit Strategiei Naţionale de Locuire întocmită de Ministerul Dezvoltării. Strategia Naţională de Locuire, un document la care Ministerul Dezvoltării lucrează de ceva timp, şi care va fi gata în perioada imediat următoare, trasează harta locuirii în România pînă în 2020. Măsurile prezentate în document schimbă total regulile în ceea ce priveşte construcţia, finanţarea şi reabilitarea locuinţelor. Strategia menţionată prevede înfiinţarea unui Fond Naţional de Locuire al cărui obiectiv să fie „sporirea disponibilităţii locuinţelor de calitate bună, eficiente energetic şi la un preţ convenabil, evitînd în acelaşi timp cheltuielile ineficiente de fonduri publice“. Ideea fondului a fost recomandată de Banca Mondială, care a livrat în vara anului trecut, la cererea Guvernului României, un raport extins la nivelul politicilor de locuire din România.

De unde bani

Acest fond se doreşte o sursă constantă de venituri pe termen lung, drept urmare e nevoie de bani pentru a-l susţine. În Strategia Naţională de Locuire se precizează faptul că banii ar putea fi obţinuţi prin direcţionarea către acest fond a unui procent din taxele aplicate pe transferul proprietăţii. Pe acelaşi model se are în vedere şi direcţionarea unui procent din încasările de impozit pe case, apartamente şi terenuri ale primăriilor. Şi mai interesantă este ideea introducerii unui impozit special pe venit sau a unei taxe dedicate pe produse (precum cimentul). Tot la acest capitol, bani s-ar mai putea obţine şi din chiriile proprietăţilor deţinute de stat sau prin emiterea de obligaţiuni de către fond pe baza fluxului de venituri garantat din închirierea proprietăţilor statului. Acestor surse de venit li se adaugă bani din bugetul de stat, din fonduri europene sau din „unele contribuţii de la administraţia locală“.

Prima Casă, parte din fond

Cu aceşti bani, Fondul Naţional de Locuire ar urma să ofere stimulente fiscale dezvoltatorilor care construiesc locuinţe cu preţuri accesibile, să acorde subvenţii persoanelor sărace pentru îmbunătăţirea, construirea sau închirierea unei locuinţe şi să acţioneze ca partener de finanţare pentru primării, Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) şi asociaţii de proprietari în vederea reabilitării clădirilor cu risc seismic şi a îmbunătăţirii eficienţei energetice a sistemelor de termoficare şi a locuinţelor. Documentul mai arată că, în cazul continuării programului Prima Casă, acesta ar putea să funcţioneze în paralel cu unele dintre iniţiativele din cadrul Fondului sau ar putea fi inclus în programul Fondului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *