Guvernul adoptă o ordonanţă pentru corectarea salariilor

Guvernul adoptă o ordonanţă pentru corectarea salariilor

La contractele part-time, angajatorul e obligat să suporte o parte din impozit.
Ministrul Justiţiei susţine că soluţia găsită acum de Guvern pentru ajustarea salariilor ar putea fi neconstituţională
Premierul Viorica Dăncilă a precizat, la începutul şedinţei de Guvern, că va fi adoptată o OUG de corectare a Codului Fiscal, astfel că în cazul contractelor part-time angajatul va plăti impozit raportat la venit, iar restul va fi suportat de angajator. În privinţa angajaţilor scutiţi de impozit pînă acum, precum cei din IT şi din cercetare, aceştia vor beneficia în continuare de scutiri, cu condiţia ca angajatorul să nu-şi fi diminuat totalul cheltuielilor de personal faţă de luna precedentă.

Angajatorul plăteşte eroarea Codului Fiscal 

Viorica Dăncilă a menţionat că o altă prevedere asigură cel puţin menţinerea nivelului net pentru angajaţii din sistemul public, dar şi privat care lucrează part-time. „Mai exact, începînd cu luna ianuarie 2018, angajaţilot part-time li se va reţine CAS şi CASS doar la nivelul venitului realizat, chiar dacă acesta va fi mai mic decît salariul minim pe economie, iar diferenţa va fi suportată, în numele angajatului, de instituţia bugetară angajatoare sau de către angajatorul privat”, a explicat ea. Ordonanţa vizează şi şomerii şi celelalte categorii de salariaţi care se află în perioada de concediu medical şi beneficiază de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, pentru care baza de calcul a contribuţiilor sociale va fi redusă de la valoarea reprezentînd 35% din salariul mediu brut, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical la venitul efectiv realizat.

Ministrul Justiţiei: ordonanţa ar putea fi neconstituţională

Tudorel Toader a transmis Ministerului Finanţelor Publice un punct de vedere în care avertizează că Ordonanţele de Urgenţă pot fi date doar în situaţii extraordinare care pun în pericol interesul public şi sînt independente de voinţa Guvernului, care trebuie deci să reacţioneze pentru a le pune capăt. Or în acest caz e vorba de o situaţie generată chiar de un act al Guvernului – OUG 79-117 -pe care tot Guvernul încearcă să o corecteze. De asemenea, Ministrul Justiţiei susţine că soluţia găsită acum de Guvern pentru ajustarea salariilor ar putea fi şi ea neconsituţională. Prin Ordonanţa discutată joi, angajaţilor part-time li se reţin contribuţii doar pentru salariul realizat, chiar dacă e mai mic decât salariul minim, iar diferenţa va fi suportată de angajator. Or, susţine Tudorel Toader, o astfel de măsură ar putea fi considerată o încălcare a principiului justei aşezări a sarcinilor fiscale. Ca urmare, Ministerul Justiţiei „nu îşi poate asuma responsabilitatea cu privire la efectele aplicării măsurilor, inclusiv cu privire la posibilitatea apariţiei unor situaţii litigioase”. Ministrul propune eventual completarea textului cu norme tranzitorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *