Formularul 600 în format PDF inteligent a fost publicat de ANAF

ANAF

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat ieri, formularul 600 în format PDF inteligent, care poate fi completat pe calculator şi depus on-line, pe site-ul instituţiei.

Depunerea se face pe site-ul ANAF, cu autentificare, au spus cei de la ANAF. Formularele se pot depune şi la ghişeele ANAF de care aparţin contribuabilii, precum şi prin poştă.

Termenul pentru depunerea formularului 600 este 31 ianuarie 2018

Pe Spaţiul Privat Virtual nu este încă disponibilă transmiterea formularului 600, însă reprezentanţi ai ANAF au declarat pentru că aceasta va fi operaţionalizată probabil din 22 ianuarie 2018. Termenul pentru depunerea formularului 600 este 31 ianuarie 2018. Aproximativ 210.000 de persoane fizice autorizate (PFA) şi alte persoane fizice care obţin venituri din activităţi independente au obligaţia să depună formularul 600, pentru contribuţiile sociale, a precizat Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), care dă asigurări că are capacitatea de procesare astfel încît să nu apară aglomeraţie la ghişee. Potrivit ANAF, de la 1 ianuarie 2018, CAS şi CASS se datorează de către contribuabilii persoane fizice care în anul fiscal precedent au obţinut venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse.

Persoanele fizice care obţin venituri sub plafon nu trebuie să depună formularul

• CAS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri lunare din activităţi independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei);
• CASS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puţin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe ţară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).
Începînd cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numărul activităţilor desfăşurate şi de nivelul venitului realizat, cînd acesta este cel puţin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datorează la un venit ales cel puţin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe ţară (1.900 lei în anul 2018), iar CASS (10%) se datorează la salariul de bază minim brut pe ţară. Formularul 600 se depune doar de către persoanele care realizează venituri cel puţin egale cu plafoanele minime menţionate. Persoanele fizice care obţin venituri sub plafon nu au obligaţia depunerii declaraţiei, dar pot opta pentru depunerea acesteia în vederea asigurării în sistemele sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *