FMI a îmbunătăţit previziunile pentru zona euro

FMI a îmbunătăţit previziunile pentru zona euroFMI a redus estimările referitoare la creşterea economiei mondiale pentru restul anului 2013 şi anul 2014 şi a îmbunătăţit previziunile pentru zona euro.
În cazul României, Fondul Monetar Internaţional nu a modificat prognoza, anticipând pentru acest an o creştere economică de 2% şi de 2,2% în 2014, potrivit raportului World Economic.

Fondul a îmbunătăţit pentru 2013 previziunea pentru zona euro cu 0,1 puncte, la o contracţie de 0,4%, şi a menţinut-o pe cea aferentă anului viitor la o creştere de 1%, remarcând rezistenţa economiilor germană ş franceză.
Ţările emergente din Europa, în care FMI include şapte ţări membre ale Uniunii Europene, între care şi România, şi două din afara acesteia, vor continua în 2013-2014 o redresare moderată, dar o recesiune prelungită în zona euro ar fi un risc major pentru aceste economii, notează autorii raportului.

Activităţile economice au accelerat în primul semestru în Europa emergentă datorită condiţiilor financiare mai favorabile, oferite de relaxarea monetară şi îmbunătăţirea finanţării externe, subliniază raportul.

În afara României, celelalte state incluse în regiunea Europei emergente sunt Polonia, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Letonia şi Croaţia, precum şi ţările non-UE Turcia şi Serbia.

FMI anticipează pentru această regiune o creştere economică de 2,25% în 2013 şi de 2,75% anul viitor, estimări nemodificate faţă de cele din aprilie.

Slovacia, Slovenia, Estonia şi Republica Cehă sunt incluse în categoria ţărilor avansate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *