Finanţele anunţă creşterea taxelor şi impozitelor locale

MFP a publicat miercuri proiectul de HG privind actualizarea taxelor si impozitelor locale cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluand in mare parte prevederile unui proiect de ordonanta publicat de minister in luna martie, dar care nu a ajuns sa fie aprobat in Guvern.
Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat ca primarii vor decide daca impozitele, taxele si amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflatia din perioada 2010-2012, si a aratat ca s-a enervat ca reprezentantii Ministerului Finantelor nu l-au consultat si nu au explicat mai clar.
Ministerul Finantelor a transmis joi un comunicat prin care precizeaza ca: “In concordanta cu prevederile art.292 alin.1 din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, o data la 3 ani se actualizeaza nivelurile impozitelor si taxelor locale, tinand cont de evolutia ratei medii a inflatiei de la ultima indexare, prin Hotarare de Guvern initiata in comun de Ministerul Finantelor Publice si de Ministerul Administratiei si Internelor. Codul Fiscal este elaborat conform normelor europene in domeniu si orice guvern are obligatia de a-l respecta”.
MFP precizeaza ca precedenta Hotarare de Guvern privind valorile impozabile pentru stabilirea impozitelor si taxelor locale si a altor taxe asimilate acestora a fost adoptata de Guvernul (PDL-PSD n.r.) de la acea data, prin HG nr.956/2009 din 19 august 2009.
Proiectul Hotararii de Guvern aflat in discutie, care se refera la actualizarea nivelurilor impozitelor si taxelor locale tinand cont de evolutia ratei medii a inflatiei pentru anii 2010-2012 (inflatie efectiva in 2010 si 2011 si inflatie prognozata in 2012), a fost elaborat de catre Ministerul Finantelor Publice la inceputul lunii martie 2012, publicat pe site-ul MFP la data de 22.03.2012, si inregistrat la Secretariatul General al Guvernului in luna aprilie 2012, cu nr.791/DPSG/25.04.2012 in vederea discutarii si aprobarii de catre Guvernul respectiv.
MFP estimeaza ca, prin indexarea la inflatie a impozitelor si taxelor locale, veniturile bugetelor locale vor creste cu 531,62 milioane de lei in urmatorii trei ani, desi in proiectul publicat in luna martie se prevedea un impact bugetar semnificativ mai mare, de peste 800 de milioane anual.
Ministerul Finantelor a retras joi dimineata de pe pagina de web proiectul de hotarare de guvern publicat miercuri.

 

Simona TOMIŢĂ

simona.tomita [@] informatiadecalarasi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *