Energia electrică pentru consumatorii casnici s-ar putea ieftini cu 1-2% de la 1 iulie

Energia electrică pentru consumatorii casnici s-ar putea ieftini cu 1-2% de la 1 iuliePreţul energiei electrice pentru populaţie ar putea scădea de la 1 iulie cu 1-2%, în urma reducerii tarifului de transport şi a preţurilor pe piaţă liberă, a declarat, luni, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ.

 
“De la 1 iulie, parcurgem încă o etapă pentru dereglementarea preţurilor pentru consumatorii casnici, astfel încît, în coşul de consum, în loc de 40% energie cu preţ reglementat, 60% cu preţ liber, se va institui coşul 70% preţ liber, 30% reglementat. Există o consistentă scădere pe piaţă angro, ceea ce ne face să credem, corelat cu ieftinirea activităţii de transport, la o scădere cu 1-2% la preţul final”, a declarat Havrileţ.
Reamintim că ANRE intenţionează să reducă tariful mediu pentru transportul energiei electrice cu 10,8% la 18,7 lei/MWh, pentru perioada iulie 2016-30 iunie 2017. De asemenea, tariful pentru serviciul de sistem va fi redus de 12,88 lei/MWh, ceea ce înseamnă o scădere de 6,3%, potrivit unui proiect de ordin al ANRE. Transelectrica a cerut tarife mai mari de atât, însă ANRE nu le-a acceptat în urmă analizării costurilor justificate cu prestarea serviciilor de transport şi sistem.

 
Transelectrica a cerut un tarif mediu pentru transport de 19,78 lei/ MWh, ceea ce ar fi însemnat o scădere de doar 5,7% şi un tarif pentru serviciul de sistem de 16,01%, ceea ce ar fi dus la o creştere cu 16,4%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *