Din noiembrie, nu mai luăm de la Fisc adeverinţe de venit. Noi reguli şi la poprirea conturilor

Din noiembrie, nu mai luăm de la Fisc adeverinţe de venit. Noi reguli şi la poprirea conturilor
Din noiembrie, nu mai luăm de la Fisc adeverinţe de venit. Noi reguli şi la poprirea conturilor

Din această toamnă nu va mai trebui să stăm la cozi pentru a obţine adeverinţe de venit şi certificate de atestare fiscală, pentru că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) le va transmite online instituţiilor publice care au nevoie de ele. Propunerea face parte dintr-un proiect de lege al Ministerului de Finanţe, care cuprinde mai multe măsuri de simplificare atît pentru persoanele fizice, cît şi pentru mediul de afaceri. În iniţiativă se regăseşte şi propunerea ca persoanele cu datorii la Fisc să nu mai aibă toate conturile blocate pentru recuperarea creanţei.

Adeverinţe transmise electronic

Mai exact, de la 1 noiembrie, Fiscul va încheia protocoale de schimb de informaţii cu instituţiile publice, inclusiv primării, astfel încît documentele ce atestă situaţia fiscală a contribuabililor să fie transmise în format electronic, fără ca oamenii să fie nevoiţi să mai stea la cozi pentru a le obţine, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe. „Implementarea noului sistem creează premisele eliminării prezenţei unui număr semnificativ de contribuabili la ghişeele ANAF, ţinînd cont de faptul că, anual, administraţiile fiscale eliberează în medie peste 5 milioane de adeverinţe de venit şi peste 300 de mii de certificate de atestare fiscală“, se menţionează în documentul citat. „Practic, instituţia care are nevoie de o adeverinţă de venit o va cere direct ANAF şi ANAF o va trimite în mod electronic. Spre exemplu, aceste adeverinţe sînt necesare pentru ajutorul de şomaj, pentru tot felul de drepturi legale ale cetăţenilor“, a explicat ieri ministrul de Finanţe, Anca Dragu.
Un singur cont blocat

Proiectul de lege al Ministerului de Finanţe cuprinde mai multe măsuri de simplificare atît pentru persoanele fizice, cît şi pentru mediul de afaceri. În el se regăseşte şi propunerea ca persoanele cu datorii la Fisc să nu mai aibă toate conturile blocate pentru recuperarea creanţei, ci unul singur. De asemenea, se va pune poprire doar pe suma aferentă restanţei. „Mai avem o măsură extrem de importantă privind poprirea electronică. Am primit nenumărate mesaje, ca ministru al Finanţelor, de la nenumăraţi oameni cărora li s-au blocat conturile – şi nu numai un cont, ci mai multe sau toate – şi pentru sume care depăşeau suma datorată ANAF. Acum luăm această măsură prin care se va bloca un singur cont şi la valoarea datoriei către ANAF. (…) Va fi o aplicaţie care se dezvoltă acum la ANAF şi, într-adevăr, se va bloca un singur cont pentru acoperirea creanţei respective, iar deblocarea contului, după încasarea creanţei, va fi mult mai rapidă“, a explicat ministrul Dragu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *