Declarația Unică va fi simplificată

Declarația Unică va fi simplificată

Termenul anual pentru depunerea declaraţiei unice şi plata taxelor este 25 mai, în loc de 15 martie, aşa cum a fost anul trecut. ANAF a lansat în dezbatere publică un proiect pentru modificarea formularului. Declaraţia unică 2021 trebuie depusă  de toţi cei care obţin venituri din profesii liberale, chirii sau dividende. Anul acesta, termenul pentru depunerea formularului este 25 mai, în loc de 15 martie. Prin intermediul declaraţiei unice, contribuabilii vor declara ce venituri au avut în 2020, dar şi ce venituri estimează că vor avea anul acesta.

„Nu urmează o modificare acum a Declarației Unice. E vorba de simplificarea ei pe viitor cu un proces foarte transparent și predictibil. Va fi făcut mai ales la nivelul Ministerului Finanțelor care se ocupă de partea aceasta de fiscalitate”, a precizat Claudiu Năsui, ministrul Economiei,. „Lucrurile astea țin mai mult de Ministerul Finanțelor decât de Ministerul Economiei, dar ele au un impact și aspra economiei, deci o să fim acolo ca să fim un vârf de lance și pentru modificări. Avem un secretar de stat care așteptăm să fie numit ce va fi dedicat problemelor de debirocratizare“.

Schimbările sunt necesare pentru a include în formular, printre altele, două secţiuni distincte pentru stabilirea şi declararea obligaţiilor fiscale datorate de persoanele fizice care au primit indemnizaţii de sprijin de la stat, în 2020. Persoanele care au primit, în 2020, indemnizaţia de sprijin în valoare de 4.072 de lei brut, lunar, pe perioada întreruperii activităţii, trebuie să achite, până pe 25 mai, impozitul de 10% pentru aceste sume, dar şi contribuţiile la pensii (CAS) şi sănătate (CASS).
În total, 41,5% din sumele oferite ca indemnizaţii de sprijin se vor întoarce în contul statului, sub formă de taxe.
Veniturile din aceste indemnizaţii nu se iau în considerare la determinarea plafonului de 12 ori salariul minim pe economie, plafon ce se utilizează la determinarea obligaţiilor/scutirii la plată a asigurărilor sociale obligatorii.
Asta pentru că, în mod normal, PFA-urile datorează CAS şi CASS numai dacă veniturile anuale depăşesc 12 salarii minime brute pe ţară, adică 27.600 de lei. Guvernul a majorat salariul minim pe economie cu 70 de lei, până la valoarea de 2.300 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *