De anul acesta, fiscul te penalizează suplimentar dacă declari impozite mai mici

De anul acesta, fiscul te penalizează suplimentar dacă declari impozite mai mici
De anul acesta, fiscul te penalizează suplimentar dacă declari impozite mai mici

Noul Cod de procedură fiscală, în vigoare de la începutul anului, stabileşte valori mai mici pentru dobînzile şi penalităţile de întîrziere. În acelaşi timp însă, actul normativ introduce noi tipuri de penalităţi, inexistente pînă acum în legislaţia românească. Concret, din 2016, sistemul fiscal reglementează penalitatea de nedeclarare, măsură care vizează contribuabilii care acţionează cu rea-credinţă, adică aceia care declară mai puţin decît cîştigă sau cei care nu-şi raportează deloc obligaţiile fiscale, informează avocatnet.ro. Astfel, cei care nu îşi declară corect obligaţiile fiscale anul acesta pot plăti penalităţi de nedeclarare de pînă la 30%.

Noul Cod de procedură fiscală modifică regimul penalităţilor

Noul Cod de procedură fiscală modifică regimul penalităţilor nu doar în sensul reducerii dobînzilor şi penalităţilor de întîrziere, dar şi prin introducerea unei noi penalităţi, respectiv cea de nedeclarare, prevăzută distinct în cuprinsul actului normativ, la Capitolul III – Dobînzi, penalităţi de întîrziere şi penalităţi de nedeclarare. Practic, reglementarea menţionată are în vedere diferenţierea între contribuabilii care au un comportament corect, de bună-credinţă (cei care declară corect sumele datorate) şi contribuabilii care acţionează cu rea-credinţă (cei care îşi diminuează obligaţiile fiscale depunînd declaraţii incorecte sau nu declară obligaţiile fiscale deşi aveau această obligaţie). Prin adoptarea unor astfel de măsuri, Guvernul vizează creşterea gradului de conformare a contribuabililor (depunerea de declaraţii fiscale corecte, în termen, şi plata sumei corecte atunci cînd este datorată), cu un impact direct în combaterea evaziunii fiscale.
Penalitatea de nedeclarare este de 0,08% pe fiecare zi
Conform Noului Cod de procedură fiscală, contribuabilii care nu îşi declară corect veniturile vor fi sancţionaţi suplimentar. Concret, potrivit art. 181 din actul normativ amintit, pentru obligaţiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/plătitor şi stabilite de organul de inspecţie fiscală prin decizii de impunere, contribuabilul/plătitorul datorează, din 2016, o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, începînd cu ziua imediat următoare scadenţei şi pînă la data stingerii sumei datorate inclusiv. Dacă ţinem cont că 2016 are 366 de zile, un calcul simplu ne arată că penalitatea de nedeclarare corespunde unui nivel de 29,28% pentru acest an.

Penalitatea de 100%, dacă sumele datorate provin din evaziune

Procedura de aplicare a prevederilor de mai sus a fost aprobată recent prin intermediul Ordinului ANAF nr. 3834/2015, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 984 din 30 decembrie 2015 şi intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016. Potrivit acestui document, penalitatea nu va fi stabilită de organele fiscale, dacă aceasta este mai mică de 50 lei. În acelaşi timp, documentul stabileşte şi situaţiile în care nu se va percepe penalitatea de nedeclarare. Penalitatea de nedeclarare va ajunge la 100%, dacă sumele datorate statului provin din evaziune fiscală. Actul normativ intrat în vigoare la 1 ianuarie mai prevede că penalitatea de nedeclarare va putea fi redusă, la cererea contribuabilului/plătitorului, cu 75%, dacă obligaţiile fiscale principale stabilite prin decizie: se sting prin plată sau compensare; sînt eşalonate la plată, în condiţiile legii. În acest caz, reducerea se va acorda la finalizarea eşalonării la plată. Aplicarea penalităţii de nedeclarare NU va înlătura obligaţia de plată a dobînzilor şi penalităţilor de întîrziere, se menţionează în art. 181 alin. (4) din Codul de procedură fiscală.

Care este termenul pentru plata penalităţilor de nedeclarare?

Ordinul ANAF nr. 3834/2015, actul normativ care aprobă practic procedura privind stabilirea obligaţiilor fiscale accesorii reprezentînd penalităţi de nedeclarare, prevede că penalitatea de nedeclarare se stabileşte de către organul fiscal central competent în administrarea obligaţiilor fiscale ale contribuabilului/plătitorului şi se comunică prin decizie referitoare la obligaţiile fiscale accesorii reprezentînd penalităţi de nedeclarare. Potrivit documentului citat, termenul de plată al penalităţilor de nedeclarare calculate de către organul fiscal se stabileşte în funcţie de data comunicării acestor decizii, astfel: dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună, termenul de plată este pînă la data de 5 a lunii următoare, inclusiv; dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16-31 din lună, termenul de plată este pînă la data de 20 a lunii următoare, inclusiv.

Dobînzi şi penalităţi de întîrziere mai mici în 2016

La fel ca pînă acum, contribuabilii datorează statului dobînzi şi penalităţi de întîrziere, atunci cînd nu îşi îndeplinesc obligaţiile de plată scadente. De la 1 ianuarie, moment în care au intrat în vigoare prevederile noului Cod de procedură fiscală, valoarea dobînzii (acea obligaţie fiscală accesorie reprezentînd echivalentul prejudiciului creat titularului creanţei fiscale principale) este de 0,02% pentru fiecare zi de întîrziere, micşorată de la 0,03%, aşa cum a fost pînă la finalul anului 2015. În acelaşi timp, penalitatea de întîrziere, acea obligaţie fiscală accesorie reprezentînd sancţiunea pentru neachitarea la scadenţă, de către debitor, a obligaţiilor fiscale principale, are anul acesta o valoare de 0,01% pentru fiecare zi de întîrziere, faţă de 0,02%, aşa cum era în legislaţia fiscală aplicabilă înainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *