Creşterea salariului minim la 1.450 lei ar putea majora şomajul sau extinde plata „la negru“

Creşterea salariului minim la 1.450 lei ar putea majora şomajul sau extinde plata „la negru“
Creşterea salariului minim la 1.450 lei ar putea majora şomajul sau extinde plata „la negru“

Creşterea salariului minim cu 16% de la 1 februarie, la 1.450 de lei, este o măsură cu impact negativ mai ales asupra afacerilor mici, care i-ar putea împinge pe unii patroni să închidă afacerea sau să taie din beneficiile angajaţilor, să treacă o parte din salariaţi pe jumătate de normă, să opereze concedieri sau să crească preţurile, în condiţiile în care şi angajaţii mai bine plătiţi ar putea cere creşteri salariale, spun economiştii. Efectele cele mai nocive ar putea fi extinderea plăţii „la negru“ în anumite categorii de afaceri şi stimularea economiei gri, parţial fiscalizate, în timp ce, într-un caz fericit, măsura ar putea ajuta la ieşirea României din modelul economic actual, bazat mai ales pe salarii mici.

Pro şi contra salariului minim

Problema salariului minim este una intens dezbătută de către economişti. Unii se opun ideii de salariu minim, considerat o barieră de intrare pe piaţa muncii care îi afectează mai ales pe salariaţii cel mai puţin calificaţi, ce pierd contactul cu locurile de muncă plătite legal şi depind fie de munca „la negru“, fie de asistenţa socială, deci de guvern. În acest fel, salariul minim poate fi considerat, spun aceşti economişti, chiar o încălcare a dreptului la muncă, pentru că le interzice salariaţilor săraci să lucreze. Pe de altă parte, alţi economişti susţin salariul minim, pe care îl leagă de anumite drepturi sociale precum dreptul la un „salariu decent“. În Uniunea Europeană, 22 din 28 de state au salarii minime, iar şase ţări – Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia – nu au stabilit un astfel de prag de intrare pe piaţa muncii, potrivit Eurostat. Datele Eurostat arată că, la 1 iulie 2016, dintre statele care aveau un salariu minim, cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană erau în Bulgaria (215 euro), România (276 euro), Ungaria (350 euro), Cehia (365 euro), Letonia (370 euro) şi Lituania (380 euro), acestea fiind singurele state în care salariul minim este inferior pragului de 400 euro. La polul opus, cele mai mari salarii minime erau la jumătatea anului trecut în Luxemburg (1.923 euro), Irlanda (1.546 euro), Olanda (1.537 euro) şi Belgia (1.532 euro). În ultimii şapte ani, salariul minim din România s-a dublat, de la 600 de lei în 2009 pînă la 1.250 de lei în prezent.

O veste proastă pentru mulţi antreprenori

Noul guvern a anunţat deja că va pune în aplicare de la 1 februarie 2017 promisiunea electorală a PSD, de a majora salariul minim la 1.450 lei, echivalent cu 321 euro, la cursul actual. Această măsură nu are o acoperire în situaţia economiei şi ar putea reprezenta o veste proastă pentru mulţi antreprenori, a avertizat preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. „Acest avans, din perspectiva mediului de afaceri, nu este tocmai o veste bună. Raportul dintre salariul mediu şi cel minim a depăşit 50%, peste media europeană“, a spus Dumitru. Cîştigul salarial mediu net la nivel naţional, care include atît salariile, cît şi bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajaţii, a ajuns în octombrie 2016 la 2.108 lei (469 euro), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Preşedintele Consiliului Fiscal a avertizat că patronii au multe opţiuni pentru a se adapta la noul salariu minim, în funcţie de gradul de suportabilitate asupra afacerii. Economiştii pledează pentru o formulă prin care să fie legată creşterea salariului minim de anumiţi indicatori economici, pentru a fi o măsură sustenabilă şi nu una discreţionară, politică. „Salariile cresc, este firesc, dar este foarte important ritmul de creştere. Dacă este doar o măsură politică, fără acoperire economică, am putea asista la avansul economiei negre sau gri“, a afirmat Dumitru.

Efecte dure

Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, estimează că această măsură ar putea duce la creşteri în lanţ ale salariilor tuturor angajaţilor, iar cele mai dure efecte se vor simţi în sectoarele economice cu un nivel tehnologic mai scăzut, unde cei mai mulţi dintre angajaţi lucrează pentru salariul minim. „Un angajat care cîştigă în prezent 1.500 de lei va cere şi el 100-200 de lei în plus. Efectele se vor simţi însă diferit, dar cel mai dur în industriile cu un nivel tehnologic mai scăzut, precum cea textilă, mobilă sau HoReCa, unde mare parte a angajaţilor au salariul minim“, a spus Pârvan. El avertizează că unii patroni ar putea lua în calcul inclusiv să taie din beneficiile angajaţilor, să treacă o parte din salariaţi pe jumătate de normă sau să opereze concedieri. Această măsură ar putea avea efecte bune doar dacă va ajuta la ieşirea României din capcana salariilor mici. Pentru aceasta este însă nevoie de politici de stimulare a inovaţiei şi de reforme structurale, care lipsesc din programele electorale, fiind puţin populare, spun economiştii.

 

Toate pensiile cresc de la 1 iulie, iar în martie pensia minimă ajunge 520 de lei

• Guvernul a decis, în şedinţa de vineri, să majoreze punctul de pensie cu 9%, pînă la 1.000 de lei, ceea ce înseamnă o majorare a tuturor pensiilor aflate în plată, care se calculează în funcţie de acest punct de pensie. Decizia e prevăzută într-o ordonanţă de urgenţă, care cuprinde numeroase măsuri fiscale şi/sau sociale, cu impact bugetar major. „Ordonanţa de urgenţă stabileşte că, începînd cu data de 1 iulie 2017, valoarea punctului de pensie se majorează cu 9% şi va fi de 1.000 lei. De asemenea, începînd cu 1 martie 2017, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, va creşte la 520 lei“, se arată într-un comunicat al Executivului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *