Creditul Fermierului, aprobat de către Guvern

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a anunțat faptul că în cadrul ședinței de Guvern a fost aprobat Creditul Fermierului, program care va avea indicele ROBOR achitat de către stat. Astfel, fermierii vor putea lua credite cu o dobândă de 1,95% pe an.

– Alocarea aproximativ a 165 de milioane de euro și suportarea ratei dobânzii ROBOR, fermierii vor avea credite cu dobândă de doar 1,95% pe an.
Fiecare beneficiar poate primi 280.000 de euro, pentru acoperirea ROBOR pe 5 ani.

Tot în ședința de guvern de astăzi, a fost luată decizia pentru achitarea și în 2024 a 50% din valoarea facturilor pentru energia electrică folosită în irigarea culturilor agricole. Este o măsură care alături de asigurarea apei gratuite pe canalele principale de irigații stimulează folosirea irigațiilor pentru obținerea unor producții mai bune.

Alte măsuri luate de Guvern:

– Echivalarea permisului de conducere categoria B cu TR1 precum și înmatricularea utilajelor doar pe baza înregistrării la primărie, fără obligativitatea CIV și ITP.
– Acordarea 100 euro/ha pentru culturile din toamna anului 2022 și 100 de euro/animal pentru crescătorii de vaci de carne. Sprijinul se acordă proporțional și crescătorilor de porci și păsări pe baza unei formule de calcul.
– Actualizarea subvenției la motorină. Astfel, fermierii vor primi pentru anul 2024 subvenție la motorină la valoarea maxim posibilă, respectiv 2 lei/litru! Asta înseamnă carburant pentru agricultură mai ieftin cu 25%!
– Amânarea ratelor fermierilor aflați în dificultate din cauza secetei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *