Dacă ar fi să aleagă astăzi unde să-şi construiască afacerea, aproximativ o cincime dintre companiile cu capital german din România ar alege altă ţară. Întrebaţi fiind, în cadrul unui chestionar, dacă ar alege astăzi acelaşi amplasament investiţional, adică România, doar 83% dintre investitorii germani în România au răspuns afirmativ.
Restul de 17% dintre companiile nemţeşti care au afaceri pe teritoriul ţării noastre spun că ar alege un alt amplasament investiţional pentru derularea business-ului.
Acestea sînt rezultatele unui studiu realizat de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană AHK, publicate într-un document intitulat „Raport de conjunctură România 2014”.
La chestionarul din România au răspuns123 de firme cu capital german. Acest studiu a fost realizat în paralel în mai multe state din Europa Centrală şi de Est. De altfel, România se află la jumătatea clasamentului în regiune după criteriul enunţat mai sus. Interesant este faptul că, deşi stă mai bine decît noi la capitolul infrastructură şi a fost de multe ori preferată de investitori în defavoarea României, Ungaria este mai prost poziţionată decît ţara noastră. Astfel, un sfert dintre investitorii nemţi din Ungaria nu ar mai alege această ţară pentru derularea afacerilor.
Aceeaşi situaţie este întîlnită şi în rîndul companiilor germane care activează în Slovenia. Însă cea mai gravă situaţie este întîlnită în Bosnia-Herţegovina, unde aproape o treime dintre investitorii nemţi regretă că şi-au deschis afaceri acolo. În Bosnia-Herţegovina, doar 72% dintre firmele germane spun că, dacă şi-ar deschide astăzi afacerea, ar alege acelaşi amplasament investiţional. O situație similară este în Kosovo, unde 27% dintre firmele nemţeşti ar alege o altă ţară pentru demararea afacerii.
Pe de altă parte, cei mai mulţumiţi sînt nemţii care au afaceri în Polonia şi Estonia: 94% dintre aceştia ar alege acelaşi amplasament investiţional, dacă ar fi să demareze din nou o afacere.
Şi Serbia este foarte bine văzută de către oamenii de afaceri nemţi, doar 8% dintre aceştia spunînd că ar fi preferat o altă locaţie. În Lituania, una din zece firme germane regretă că a venit acolo, iar în Cehia ponderea acestora este de 12%.
Lasă un răspuns