Comisia Europeană estimează un deficit bugetar de 3,6% din PIB pentru România în 2017

Comisia Europeană estimează un deficit bugetar de 3,6% din PIB pentru România în 2017
Comisia Europeană estimează un deficit bugetar de 3,6% din PIB pentru România în 2017

Deficitul bugetar al României este prognozat la 3,6% din Produsul Intern Brut (PIB), în 2017, potrivit estimărilor Comisiei Europene. „În anul 2017, deficitul bugetar general ar urma, conform proiecţiilor, să continue să se deterioreze, pînă la nivelul de 3,6% din PIB. Cota TVA a fost redusă cu încă un punct procentual începînd din ianuarie 2017, iar accizele suplimentare la carburanţi şi un impozit special în domeniul construcţiilor au fost eliminate. Proiectul de buget pe anul 2017 adoptat de noul Guvern conţine o serie de alte reduceri fiscale (în special, eliminări de impozite pe veniturile din pensii), precum şi creşteri ale cheltuielilor de genul majorării semnificative a pensiilor şi a salariilor din sectorul de stat”, transmite Comisia Europeană. Deficitul guvernamental este aşteptat să crească la 3,9% din PIB în 2018, în contextul efectelor pe întregul an ale creşterilor pensiilor programate pentru iulie 2017, susţine Comisia Europeană.

 

Preţurile de consum vor creşte în 2017

Comisia Europeană (CE) estimează o creştere a economiei cu 4,4% în 2017 şi cu 3,7% în 2018, în contextul în care Guvernul României a estimat o creştere de 5,2%, potrivit raportului publicat de instituţia europeană. PIB-ul real este aşteptat să crească cu 4,4% în 2017 şi cu 3,7% în 2018. Creşterea exporturilor este, de asemenea, prognozată să accelereze în condiţiile în care cererea externă se va consolida. Totuşi, în condiţiile creşterii importurilor generate de o cerere internă puternică, deficitul de cont curent este aşteptat să ajungă la 2,9% din PIB în 2017 şi la 3,1% din PIB în 2018. Comisia Europeană avertizează că preţurile de consum vor creşte treptat în 2017 şi mult mai alert în 2018. Mai mult, consumul privat este aşteptat să crească constant în 2017, înainte să ajungă la un nivel moderat în 2018, în contextul creşterii preţurilor de consum. Guvernul PSD-ALDE ar putea cere o derogare de la Bruxelles pentru a nu respecta obligativitatea unui deficit de maximum 3% din PIB, declara Călin Popescu Tăriceanu în luna decembrie.

Teodorovici: Probabil că vor face un pic de scandal

Fostul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, referindu-se la prognoza CE potrivit căreia deficitul bugetar va fi de 3,6% în 2017, în condiţiile în care deficitul estimat de guvernul Grindeanu este de 2,9%, că „probabil vor face un pic de scandal cei de la Comisia Europeană“. „Nu am văzut încă raportul (raportul Comisiei Europene, n.r.), dar presupun că acolo probabil vor fi prevederi care vor spune că se va depăşi deficitul de 3% şi probabil că vor declanşa – aşa e regula la Comisia Europeană – acel mecanism de monitorizare a deficitului excesiv. Probabil că aici vor face un pic de scandal cei de la Comisia Europeană“, a spus Teodorovici. El s-a declarat sceptic şi în ceea ce priveşte proiecţia de creşetere economică pe baza căreia a fost construit proiectul de buget pe 2017. „România poate şi peste 5,2% (creştere economică, n.r.), dar în anumite condiţii“, a spus Teodorovici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *