Cioloş: Dacă viitorul guvern se instalează până la sfârşitul anului, va aproba salariul minim pentru 2017

Cioloş: Dacă viitorul guvern se instalează până la sfârşitul anului, va aproba salariul minim pentru 2017
Cioloş: Dacă viitorul guvern se instalează până la sfârşitul anului, va aproba salariul minim pentru 2017

Premierul Dacian Cioloş a precizat, luni, la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit, că, dacă viitorul guvern se va instala pînă la sfârşitul anului, va avea posibilitatea să aprobe nivelul salariului minim promis pentru 2017, iar dacă noul Cabinet se va instala la începutul anului viitor, actualul Executiv va da HG prin care să menţină nivelul actual al salariului minim şi în luna ianuarie 2017.

“Partidul care a cîştigat alegerile şi-a stabilit o cifră clară în programul de guvernare, pe care şi-a asumat-o politic. Dacă acest guvern ar lua o decizie pe baza negocierilor cu sindicatele şi patronatele, cu o săptămînă sau două înainte de instalarea noului guvern, ar putea fi acuzat că abuzează de responsabilitatea pe care o are. Pe de altă parte, în cazul în care acest guvern ar promova o Hotărîre cu acea sumă, ar însemna că ne-am asumat-o fără a avea vreo analiză în spate”, a declarat premierul Dacian Cioloş, citat într-un comunicat al Guvernului.

Premierul a mai transmis partenerilor sociali că, într-un alt context decît cel al alegerilor, guvernul actual ar fi stabilit nivelul salariului minim pe economie garantat în plată pentru anul 2017, la un nivel apropiat de cel propus de confederaţiile sindicale.

Şeful Executivului a mai spus că va discuta cu conducerea partidului politic care a cîştigat alegerile pe mai multe teme de guvernare, între care şi salariul minim, precizînd că în acest moment are în vedere două scenarii: ”Dacă noul guvern se va instala pînă la sfîrşitul anului, atunci va avea posibilitatea să îşi asume formal nivelul promis în programul de guvernare, iar dacă preluarea guvernului se va face la începutul anului viitor, actualul guvern va aproba, în ultima şedinţă din 2016, o hotărâre prin care să menţină nivelul actual al salariului minim şi în luna ianuarie 2017, urmând ca pentru restul anului să fie stabilit un alt nivel”.

Potrivit prevederilor legale, Guvernul are obligaţia să stabilească până la sfârşitul anului în curs nivelul salariului minim garantat în plată pentru anul viitor.

În cadrul Comisie de Dialog Social, care va avea loc joi, la Ministerul Muncii, se va discuta şi pe marginea mecanismului transparent de stabilire a salariului minim, care este în prezent elaborat de o echipă de experţi de nivel înalt, în cadrul unui contract finanţat de Comisia Europeană.

Premierul Dacian Cioloş şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, au mulţumit partenerilor sociali pentru colaborare şi i-au invitat să continue consultările, dar informal, pe marginea proiectului Legii salarizării unitare. Guvernul, împreună cu sindicatele şi patronatele au convenit să publice proiectul Legii salarizării unitare, conform principiilor transparenţei promovate de actualul guvern, pentru a putea fi consultat, ca un demers complementar procesului de dezbatere publică.

Premierul a lăsat la latitudinea noului Guvern aprobarea salariului minim pe economie în 2017, de 1.450 de lei, aşa cum a fost promis public în campania electorală, iar dacă Executivul nu va fi instalat până în 31 decembrie, atunci în 30 decembrie actualul Cabinet va prelungi actele normative până la jumătatea lunii ianuarie, a declarat preşedintele Confederaţiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu, în urma discuţiilor purtate luni după-amiază cu reprezentanţii Guvernului, în Consiliul Naţional Tripartit.

Salariul minim pe economie va fi, din 1 ianuarie 2017, 1450 lei, aşa cum a promis în campanie liderul PSD, Liviu Dragnea, promisiuni pentru care există documente, această creştere fiind importantă pentru aproape două milioane de oameni care au ieşit la vot pentru 200 de lei în plus, aşa cum la revoluţie s-a ieşit pentru 100 de lei, a spus luni Dumitru Costin -BNS, după întâlnirea cu premierul Dacian Cioloş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *