Câştigul salarial mediu în luna aprilie 2013

Câştigul salarial mediu în luna aprilie  2013Institutul Naţional de Statistică prezintă câştigul salarial mediu brut şi net, realizat în luna aprilie 2013, la nivelul economiei naţionale.
În luna aprilie 2013, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2291 lei, cu 2,7% mai mare decât în luna martie 2013.
Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1661 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 44 lei (2,7%).

 
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (4883 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (855 lei).
Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum
Indicele câştigului salarial real pentru luna aprilie 2013 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 102,6%.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 124,8%, cu 3,2 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna martie 2013.
În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

 
Aprilie 2013 comparativ cu Martie 2013
În luna aprilie 2013, în majoritatea activităţilor din sectorul economic , nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, pentru sărbătorile de Paşte ori de fidelitate), drepturi în natură, sume din profitul net, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterea câştigului salarial mediu net se datorează şi disponibilizărilor salariaţilor cu câştiguri mici din unele activităţi economice.
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
-cu 33,9% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii);
-între 22,5% şi 27,5% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului;
-între 10,0% şi 12,0% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea altor mijloace de transport, industria metalurgică, alte activităţi extractive;
-între 7,0% şi 9,0% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, extracţia cărbunelui superior şi inferior, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, telecomunicaţii, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor.
Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea primelor ocazionale în lunile februarie şi martie, în unele activităţi economice, de nerealizările de producţii ori încasările mai mici (funcţie de contracte).
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
-cu 38,2% în fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 13,7% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;
– între 2,5% şi 5,5% în prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei;fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), fabricarea băuturilor, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice.
În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare fluctuaţii ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă: administraţia publică (+0,1%), sănătate şi asistenţă socială (-0,3%), învăţământ (-0,7%).

 

Aprilie 2013 comparativ cu Aprilie 2012
Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,0%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 101,6%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *