BNR a urcat dobânda-cheie la 6,75%

BNR a urcat dobânda în ultima ședință de politică monetară din acest an la 6,75% (de la 6,25%),începând cu data de 9 noiembrie 2022. Este un nivel record din martie 2010 încoace. Și este a opta oară anul acesta când BNR urcă dobânda de referință.

Rata anuală a inflației a crescut peste nivelul prognozat, au admis oficialii Băncii Centrale, în principal sub influența continuării scumpirii alimentelor procesate și a energiei electrice.
Rata anuala a inflației este așteptată să mai crească temperat spre finele anului curent, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare graduală, ce coboară la nivelul de o cifră în semestrul I 2024 și se accentuează ulterior, rămânând totuși la capătul orizontului proiecției ușor deasupra intervalului țintei.

Ce înseamnă creșterea dobânzii cheie a BNR pentru banii tăi? În primul rând, dacă ai luat de la bancă credite în lei cu dobândă variabilă, legată de ROBOR, așteaptă-te la creșteri. Dacă ai depozite, vei obține un randament mai bun (dar care va rămâne tot mult sub rata inflației). Dacă ai carduri de credit, acestea ar putea fi brusc mai costisitoare. Dar să le luăm pe rând, explică hotnews.ro.
Prin creșterea ratei de referință cu o jumătate de punct procentual, BNR declanșează un efect de domino; direct sau indirect, împrumuturile se scumpesc, ceea ce duce la o scădere a cererii și la o frânare a inflației.
Creșterea dobânzilor de către băncile centrale (pentru că nu e doar cazul BNR) se datorează situației economice globale, mult mai complicate decât era în urmă cu doar doi ani.

Cel mai mare nivel al dobânzii cheie a fost 21,25% și a fost înregistrat în luna noiembrie a anului 2003. Potrivit statisticilor oficiale, aceasta a scăzut treptat până la puțin peste 12% până în luna aprilie 2005, și a continuat să scadă până la 7% în vara anului 2007, înaintea izbucnirii crizei economico-financiare.

În timpul acestei crize, dobânda și-a reluat ascensiunea, ajungând la peste 10% în vara anului 2008, pentru ca apoi să scadă la nivelul de 7% în februarie 2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *