Băncile, obligate să convertească în lei creditele în franci elveţieni

Băncile, obligate să convertească în lei creditele în franci elveţieni
Băncile, obligate să convertească în lei creditele în franci elveţieni

Comisiile reunite juridică şi de buget-finanţe din Camera Deputaţilor au aprobat ieri în unanimitate, cu 22 de voturi pentru, un amendament în proiectul legii privind conversia creditelor ipotecare în franci elveţieni.
Legea conversiei creditelor luate în franci elveţieni la cursul din ziua acordării a primit undă verde din partea comisiilor de specialitate şi ar putea fi votată azi în plenul Camerei Deputaţilor. Amendamentul a fost votat de 22 de deputaţi, fără a se înregistra nicio abţinere şi niciun vot contra.
La propunerea Ministerului Finanţelor şi a băncilor, parlamentarii au introdus o serie de criterii care fac legea aplicabilă unui număr restrîns de clienţi. Se vor converti în lei împrumuturile celor care au rate mai mari decît jumătate din venituri. Iar creditul iniţial nu trebuie să fi depăşit 250.000 de franci la momentul acordării. A fost scandal la comisiile reunite de buget-finanţe şi juridică din Camera Deputaţilor. Aleşii au votat în cele din urmă conversia, însă au introdus criterii considerate inacceptabile de clienţii băncilor. Aceştia au fost invitaţi la şedinţă, dar nu li s-a dat posibilitatea să-şi spună punctul de vedere.
„Ne-aţi omorît“, au strigat ei în sală în momentul în care au fost votate criteriile propuse de PSD. Cei care se vor încadra în aceste limite vor avea creditele convertite din franci în lei la cursul din data acordării în termen de 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial. Celorlalţi clienţi nemulţumiţi nu le rămîne decît să dea în judecată băncile dacă vor îngheţarea cursului de schimb la data acordării creditului. Legea conversiei ar putea fi votată marţi de plenul camerei apoi merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.
BNR a atras atenţia că introducerea legii ar aduce un cost adiacent de 2,4 miliarde lei şi ar pune presiune pe solvabilitatea din sistemul bancar. Şi bancherii au avertizat că legea ar aduce probleme României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *