Aviz negativ din partea Consiliului Economic și Social pentru pachetul de măsuri fiscale

Aviz negativ din partea Consiliului Economic și Social pentru pachetul de măsuri fiscale: „Creşterea fiscalității stimulează tendinţele evazioniste”

Consiliul Economic și Social, organ consultativ al Parlamentului și Guvernului, a emis un aviz nefavorabil pentru pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul își va asuma răspunderea. CES motivează prin faptul că„măsurile de reducere a cheltuielilor sunt neconvingătoare” și „stimulează tendinţele evazioniste”.

Asumarea răspunderii ar urma să aibă loc în această săptămână, miercuri.

„Măsurile de reducere a cheltuielilor sunt neconvingătoare. Guvernul şi-a propus să colecte 100 de miliarde lei (85%) din mediul privat şi doar 16 miliarde lei (15%) din eficientizarea cheltuielilor publice, or, acest dezechilibru trebuie ajustat.

Acoperirea deficitului bugetar prin măsuri de creştere a poverii fiscale pentru mediul economic privat s-a dovedit în trecut că a avut un efect contrar, fiind foarte probabil că, în urma acestor măsuri, veniturile la buget să scadă, în loc să crească. Creşterea fiscalității stimulează tendinţele evazioniste, iar autorităţile statului s-au dovedit până în prezent incapabile să ţină sub control fenomenele evaziunii şi muncii la negru”, arată documentul CES.

De asemenea, „mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate şi stabilitate pentru o dezvoltare economică sănătoasă, deziderat negat de punerea în aplicare a acestor măsuri începând cu data de 1 ianuarie 2024, respectiv în termen de 3 luni, şi nu de 6 luni, astfel cum prevede Codul fiscal”.

Restricţiile referitoare la facilităţile acordate întreprinderilor mici şi mijlocii sunt nejustificate, mai argumentează reprezentanţii CES.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *