ANRE investighează de urgență prețul energiei

ANRE investighează de urgență prețul energiei
ANRE investighează de urgență prețul energiei

Președintele ANRE a anunțat că anchetează de urgență prețurile energiei de pe bursa OPCOM, în condițiile în care am intrat a patra săptămînă cu preţuri istorice pe bursa de energie. Preţul electricităţii a atins valoarea de 650 de lei pe megawatt oră şi se apropie de triplul preţului din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Din datele de pe bursă pare că aceste preţuri au fost umflate artificial, iar singurii care au avut de câştigat au fost traderii care au cumpărat energie şi au oferit preţuri foarte mari.

Creșterea prețului pe bursă a fost determinată şi a început după declaraţia din 12 ianuarie a ministrului Energiei, care a spus că stocurile de cărbune mai ajung doar pentru 4 zile.

Ce pot face autorităţile: să desecretizeze contractele de pe bursă, pe baza unui Ordin pe care ANRE întârzie să îl adopte (deși este cerut de legea energiei modificată vara trecută în Parlament).

Prin acest ordin semnatarii tuturor contractelor de vânzare și cumpărare a energiei pe bursă, dar și cele de import-export de energie, vor putea fi cunoscuți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *