Ministerul Finanţelor pregăteşte un proiect pentru modificarea Legii privind combaterea evaziunii, prin care propune ca neplata către buget a impozitelor şi contribuţiilor sociale reţinute la sursă de către angajatori să fie considerată infracţiune, potrivit unor surse din minister. În iulie 2015, Curtea Constituţională a considerat ca fiind contrar legii fundamentale un articol care cataloga drept infracţiune reţinerea şi nevărsarea cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a impozitelor şi contribuţiilor sociale care sînt reţinute la sursă de către angajatori. În plus, articolul respins de CCR impunea o pedeapsă cu închisoarea de la unul la şase ani pentru infracţiunea menţionată.
Motivarea Curţii Constituţionale
Potrivit legislaţiei fiscale româneşti, angajatorii reţin automat, din salariile şi celelalte drepturi de natură salarială acordate angajaţilor, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale – precum cele de pensii sau de sănătate – datorate de către angajat, pe care trebuie să le vireze apoi Fiscului. Intenţia Ministerului Finanţelor s-ar baza pe faptul că, în 2015, Curtea Constituţională a respins din motive de formă, şi nu de fond, definirea ca infracţiune a nevirării către stat a impozitelor şi contribuţiilor reţinute la sursă de către angajator. „Noţiunea de «impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă» nu este definită. (…) Curtea reţine că obiectul material al infracţiunii nu este configurat prin lege, ci printr-un act administrativ de aplicare a legii al cărui obiect de reglementare vizează, în realitate, un domeniu distinct, respectiv aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare. Or, în ipoteza infracţiunilor, inclusiv a celor reglementate în domeniul fiscal, legiuitorul trebuie să indice în mod clar şi neechivoc obiectul material al acestora în chiar cuprinsul normei legale sau acesta să poată fi identificat cu uşurinţă“, a precizat Curtea Constituţională, în motivarea deciziei din iulie 2015.
O nouă definiţie
Între timp, noul Cod Fiscal, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, indică „obiectul material“, potrivit interpretării actuale a Ministerului Finanţelor. Astfel, un articol din Codul Fiscal în vigoare precizează că impozitele şi contribuţiile cu reţinere la sursă sînt „acele impozite şi contribuţii sociale reglementate în prezentul cod pentru care plătitorii de venituri au obligaţia să aplice metoda privind reţinerea la sursă sau reţinerea prin stopaj la sursă“. Propunerea legislativă vine ca urmare a încasărilor slabe la buget din acest an, care sugerează creşterea evaziunii fiscale. În prima jumătate a acestui an, veniturile la bugetul general consolidat – care cuprinde atît bugetul de stat, din care se fac cheltuielile curente ale statului, cît şi bugetele sociale – au scăzut cu 2%, iar cheltuielile au urcat cu 5,5%.
Lasă un răspuns