Angajații din finanțe nemulţumiţi de salarii şi condiţii

Angajații din finanțe nemulţumiţi de salarii şi condiţii

Angajații din finanțe sînt nemulţumiţi nemulțumiți de proiectul legii salarizării, dar și de condițiile de muncă. Manifestări spontane cum au fost cele de săptămîna trecută pot degenera în acțiuni radicale generalizate, susțin reprezentanții Sindicatului Național Finanțe Publice – SindFISC.

“Sindicatul Național Finanțe Publice — SindFISC atrage atenția că, escaladarea acestor manifestări spontane, necontrolabile administrativ/sindical, pot degenera in actiuni radicale generalizate, cu consecințe deosebit de grave în funcționarea statului”, precizează sinsicaliştii într-un comunicat.

Printre problemele semnalate de sindicaliștii din finanțe se numără și faptul că bugetele alocate de Ministerul Finanțelor Publice pentru ANAF și pentru Direcțiile Generale Regionale ale Finanțelor Publice, la multe capitole, au fost deja consumate, în special cele privind cheltuielile de bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare.

“Bugetele alocate de Ministerul Finanțelor Publice pentru ANAF și pentru Direcțiile Generale Regionale ale Finanțelor Publice, la multe capitole, au fost deja consumate, în special cele privind cheltuielile de bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare, respectiv service imprimante, tonere, mentenanță sisteme de efracție, servicii de întreținere dispozitive de numărat bancnote, deratizare, dezinsecție, curățenie, etc.”, se mai spune în comunicat.

De asemenea, sindicatele din finanțe mai susțin că au atras atenția de mai multe privitor la modul în care funcționează sistemul informatic, aparatura fiind uzată și cu o vechime de peste 10 ani.

“Deși de nenumărate ori, sindicatele, dar chiar și oficiali de prim rang ai Fiscului au atras atenția asupra faptului că, sistemele informatice funcționează defectuos întrucât serverele ANAF sunt suprasolicitate, infrastructura informatică este uzată moral, avînd o vechime de circa 10 ani, imprimantele nu au consumabile și piese de schimb, iar in ultima perioada, lipsește chiar și hârtia de scris, aceste semnale au rămas în continuare fără ecou, probabil și datorită neidentificării unor soluții viabile pentru o finanțare corectă a activității instituționale”, afirmă sindicaliștii în comunicat.

Totodată, SindFisc atrage atenția că activitatea specifică este “grevată” de insuficiența personalului, circa 3.000 de posturi vacante fiind blocate în luna ianuarie.

Sindicaliștii sînt nemulțumiți și de faptul că sînt nevoiți să își finanțeze singuri deplasările efectuate în interes de serviciu pentru colectarea resurselor bugetare, folosind în mod frecvent autoturismele personale, în condițiile în care, decontarea se face parțial și cu întîrzieri de cîteva luni.
Nu în ultimul rînd, reprezentanții SindFisc atrag atenția asupra subfinanțării activității instituționale precum și asupra neconcordanței în ceea ce privește salarizarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *