Americanii au dat o listă cu priorități Guvernului

Americanii au dat o listă cu priorități Guvernului
Americanii au dat o listă cu priorități Guvernului

Reprezentantul celor mai puternice 12 companii americane i-a înmînat, în public, premierului o listă cu priorităţile pe care trebuie să le aibă în vedere. S-a întîmplat în timpul celei mai mari misiuni economice americane din ultimii 5 ani.

A fost un gest fără precent al unei corporaţii dintr-o ţară aliată să îi dea premierului un astfel de document. Oficialii americani i-au transmis lui Sorin Grindeanu că statul de drept, transparenţa şi eficienţa sînt esenţiale în afaceri.

Eric Stewart, președinte AMRO: „Instrumentele statului de drept sînt stabilitatea, transparenţa, eficienţa şi acestea au fost incluse în foaia de parcurs prezentată celor două guverne. Sînt aspecte importante pentru mediul de afaceri şi priorităţi pe care cele două guverne trebuie să se concentreze.”

În ultima perioadă, Ambasadorul SUA şi firme care fac afaceri în România, s-au întîlnit cu reprezentanţii statului. Au fost interesaţi să reafirme că ţara noastră este un partener strategic şi că este necesară continuarea luptei împotriva corupţiei pentru dezvoltarea economiei. De altfel, investitorii americani au fost printre cei care au criticat Guvernul atunci cînd s-a aprobat ordonanţa 13.

Americanii sînt interesaţi de trei domenii cheie: energie, apărare şi transporturi. La finalul întîlnirii au şi obţinut promisiunea că Executivul de la Bucureşti schimbă legislaţia privind proiectele strategice în aceste sectoare.

Sorin Grindeanu, premierul României: „Aceste schimbări, și subliniez acest lucru, ca să fie foarte clar, vor fi făcute în concordanță cu legislația stabilită cu Comisia Europeană în acest domeniu. Nu vreau să fiu greșit înțeles. Și pe o schemă deja agreată cu Comisia Eururopeană.”

În prezent, SUA sînt al 11-lea mare investitor în România. Valoarea totală a investițiilor se ridică în 2015 la 1,33 miliarde de dolari, în domenii importante precum industria auto, echipamente, energie, agricultură, IT. În acelaşi an, schimburile comerciale dintre ţara noastră şi Statele Unite au fost de circa 3 miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *