Zeci de pensionari păcăliti prin metoda “pomana”

Zeci de pensionari păcăliti prin metoda "pomana"
Zeci de pensionari păcăliti prin metoda “pomana”

Zeci de pensionari din mai multe judeţe din ţară, au fost păcăliţi de un grup format din 32 de persoane, din judeţele Constanţa, Prahova şi Călăraşi, cu o nouă metodă de înşelăciune: „oferirea de pomană“. Este vorba despre de o reţea bine organizată, care acţiona în toată ţara. Infractorii îşi urmăreau victimele, aflau informaţii despre ele şi actionau la primele ore ale dimineţii. Anchetatorii spun că hoţii, de regulă două femei sau o femeie şi un bărbat, băteau la uşile bătrînilor, ţinînd în mîini o tavă pe care aşezau mîncare şi o bancnotă de 500 de lei. Cereau două milioane înapoi, sub pretextul că trebuie să dea de pomană şi altui vecin. Cînd bătrînul căuta după rest, hoţii vedeau unde îşi ţine victima banii şi lucrurile de valoare. Spuneau apoi o rugăciune de mulţumire, timp în care bătrînul era jefuit. Dacă se împotrivea, hoţii deveneau violenţi.

„Cît timp spuneau de trei ori Tatăl Nostru se colecta tot de prin casă“

Indivizii care au profitat de naivitatea pensionarilor au ajuns acum pe mîna poliţiştilor şi a procurorilor. Dar cei 32 de tîlhari au reuşit să păcălească 68 de pensionari din 14 judeţe şi să creeze un prejudiciu de aproximativ o jumătate de milion de euro. Anchetatorii constănţeni, care coordonează acest dosar, au stabilit că în perioada mai-septembrie 2016, cei 32 de inculpaţi au comis 68 de tîlhării şi furturi din locuinţe prin modul de operare „oferire de bunuri de pomană”. Aceştia abordau victimele, de cele mai multe ori persoane vîrstnice, trecute de 80 de ani, sub pretextul că le oferă alimente ca pomană sau oferindu-se să cumpere de la bătrîni bunuri uzate la preţuri avantajoase, cîştigîndu-le astfel încrederea. „Foloseau disimulări atît de îmbrăcăminte, cît şi fizice, toţi umblau cu mănuşi, schimbau des telefoanele, schimbau des maşinile. Acţionau concomitent pe raza a 12 judeţe. Dacă se întîmpla ca vreunul dintre bătrîni să se prindă că este jefuit, treceau la violenţe fizice”, a explicat procurorul Teodor Niţă de la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Constanţa.

Procurorul, a explicat şi cum îşi alegeau escrocii victimele: „luau de pe lista de întreţinere numele unei oarecare persoane şi intrau de regulă la bătrîni de peste 80 de ani şi spuneau ne-a trimis doamna Geta de la etajul 4, dă de pomană pentru unchiul său decedat. Cît timp spuneau de trei ori Tatăl Nostru – cam asta era media – se colecta tot de prin casă, de către cel de-al doilea participant“. Infracţiunile au fost comise în 14 judeţe ale ţării, inclusiv la Braşov, precum şi în municipiul Bucureşti, de unde cei 32 de complici au furat bijuterii din aur, bunuri de valoare şi importante sume de bani, folosind şi violenţa în cazul în care erau surprinşi de victime în timpul furtului. Valoarea totală a prejudiciului depăşeşte 500.000 de euro.

Sechestru pe 11 imobile, 17 conturi bancare şi 9 autoturisme

Ieri, alte şase percheziţii domiciliare au fost efectuate în acest dosar, în Prahova, pentru probarea activităţii infracţionale a trei dintre suspecţi, printre care se numără şi o femeie de 39 de ani, în prezent arestată în Franţa. „În urma percheziţiilor, a fost probată activitatea infracţională a încă trei membri ai grupului infracţional organizat, respectiv G. L., în vîrstă de 23 ani, S.G., în vîrstă de 33 ani, şi S.E.-C., în vîrstă de 39 ani, în prezent arestată în Franţa. În sarcina celor trei persoane, împreună cu ceilalţi 29 de membri ai grupului, au fost reţinute pînă în prezent 68 de furturi comise pe raza a 14 judeţe ale ţării şi în municipiul Bucureşti”, anunţă Poliţia Judeţeană Constanţa. Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Constanţa a dispus trimiterea în judecată a celor 32 de inculpaţi pentru săvîrşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, tîlhărie, furt calificat, complicitate la furt calificat şi tentativă la infracţiunile de furt calificat. În cauză au fost luate măsuri asiguratorii asupra a 11 case şi apartamente, nouă autoturisme, din care patru de lux, şi 17 conturi bancare, dosarul fiind înaintat pentru soluţionare la Tribunalul Constanţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *