România va cumpăra avioane-spion fără pilot

Împreună cu alte 12 state, România va cumpăra cinci avioane-spion cu 1,7 miliarde de dolari. Este o afacere bună pentru ţara noastră, care plăteşte mai puţin pentru a folosi o tehnologie de vârf, a explicat şeful statului.

“Decizia României de a investi în avioanele-spion alături de aliaţi e încă un semn că ţara noastră joacă un rol important în NATO” a spus  preşedintele Traian Băsescu.

“La Chicago, ne-am dat practic acordul pentru programul de supraveghere şi recunoaştere AEGIS. Este vorba de o structură militară de cinci avioane fără pilot, care vor fi funcţie de nevoile tuturor celor 13 aflate la dispoziţie pentru culegere de informaţii terestre”, a spus şeful statului, pe Aeroportul Otopeni, la sosirea de la summitul NATO de la Chicago.

Cele cinci avioane-spion fără pilot sunt dotate cu senzori radar pentru supraveghere terestră. Potrivit publicaţiei Financial Times, ele costă circa 1,7 miliarde de dolari şi vor fi cumpărate de la compania americană Northrop Grumman.

 

Din motive economice, statele membre NATO au decis să îşi pună la un loc resursele. La summitul de la Chicago s-a vorbit şi despre scutul antirachetă de la Deveselu. Sistemele antirachetă instalate pe teritoriul României vor deveni operaţionale începând cu anul 2015. Abia după această dată, se va discuta integrarea sistemului în scutul antirachetă NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *