România negociază cu Portugalia cumpărarea de avioane F-16 second hand

Portugalia negociază cu România vânzarea între 9 și 12 avioane F-16 second hand, a confirmat marți ministrul portughez al Apărării, Jose Pedro Aguiar-Branco, scrie Hotnews.
Oficialul a adăugat la reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles că de avioanele portugheze este interesată și Ungaria.
Mai multe surse au declarat că au existat discuții între ministrul portughez și ministrul român al apărării, Corneliu Dobrițoiu, pe tema achiziționării avioanelor F-16. Portugalia dispune de o flota aeriană de 39 de avioane F-16, toate operaționale, iar unele surse au declarat că Bulgaria se află într-un stadiu mai avansat cu portughezii.

 
Aceasta ar fi ultima șansă de achiziționare de avioane F-16 second hand deoarece nu mai există țări dispuse să vândă acest tip de avioane, ultimele tentative fiind cu Olanda, anul acesta, au declarat unele surse militare.
România a semnat un memorandum cu SUA în 2010 privind cumpărarea a 24 de avioane F-16 second hand, dar a renuntat la contract, pe fondul reducerii salariale din cadrul măsurilor de austeritate.

 
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că modul în care România va achiziționa avioanele multirol, conform strategiei aprobate de CSAT, este “o decizie națională”.

 

Cristian TUDORACHE

cristian.tudorache [@] informatiadecalarasi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *