Pungile de plastic subţire vor fi interzise în România

Pungile de plastic subţire vor fi interzise în România

Pungile de transport din plastic subţire (sub 50 de microni) şi foarte subţire (sub 15 microni) cu mîner vor fi interzise atît la introducerea pe piaţa naţională, cît şi la comercializare, se arată într-un comunicat al Guvernului. În acest sens, Executivul a aprobat printr-un proiect de lege, modificarea şi completarea Legii 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje.

Potrivit actului normativ, începînd cu data de 1 iulie 2018 se interzice introducerea pe piaţa naţională a pungilor de transport din plastic subţire şi foarte subţire cu mîner, iar de la 1 ianuarie 2019 se interzice comercializarea pungilor de transport din plastic subţire şi foarte subţire cu mîner.

Interdicţia vizează exclusiv pungile de transport din plastic cu mîner, nu şi cele fără mîner. De asemenea, proiectul de act normativ prevede că, începînd cu 27 mai 2018, Ministerul Mediului raportează cu privire la consumul anual de pungi de transport din plastic subţire, atunci cînd furnizează către Comisia Europeană date privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje. Guvernul precizează că proiectul de act normativ transpune prevederile Directivei 2015/720/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce priveşte reducerea consumului de pungi de transport din plastic subţire. Guvernul precizează că şi în România nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creează cantităţi ridicate de deşeuri, care conduc la poluarea mediului şi agravează problema deşeurilor abandonate inclusiv în corpurile de apă, ameninţând biodiversitatea ecosistemelor acvatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *