Președintele Republicii Moldova se alege și în România

Președintele Republicii Moldova se alege și în România
Președintele Republicii Moldova se alege și în România

Este pentru prima dată din anul 2000 cînd cetățenii moldoveni își vor alege prin vot direct Președintele. Pînă acum, șeful statului era ales de către Parlament. Alegerile se vor desfășura în două tururi, în cazul în care niciunul din candidați nu va obține 50%+1 voturi ale cetățenilor care vor participa la alegeri. Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puţin o treime din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale. Turul doi va avea loc pe 13 noiembrie 2016. La acesta vor participa primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea descreşterii numărului de voturi obţinute în primul tur. Pentru cel de-al doilea tur nu este stabilit un prag minim de participare.

În contextul în care în afara Republicii Moldova se estimează că trăiesc peste un milion de cetățeni, dintre care jumătate în România, votul din diaspora, devine unul cu atît mai important.

Nu există o statistică oficială referitoare la numărul tinerilor din Republica Moldova aflaţi la studii în România, dar numărul lor este estimat la peste 15.000, în condiţiile în care statul român acordă anual 5.000 de burse pentru studenţii din Republica Moldova.

Ambasada Republicii Moldova în România anunță că există zece orașe în care au fost amenajate secții de votare pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie, respectiv București (două secții), Brașov, Craiova, Cluj, Iași, Timișoara Galați, Constanța, Bacău și Suceava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *