Peste 100.000 de migranţi au traversat de la începutul anului Mediterana pentru a ajunge în Europa

Peste 100.000 de migranţi au traversat de la începutul anului Mediterana pentru a ajunge în Europa

Reprezentanţii Naţiunilor Unite au anunţat marţi că peste 100.000 de migranţi au traversat de la începutul acestui an Marea Mediterană, în încercarea de a ajunge pe ţărmurile Europei.
Aproape 2.250 de persoane şi-au pierdut viaţa în prima jumătate a anului pe ruta migratorie din Marea Mediterană.

Italia a primit aproximativ 85% dintre migranţi – dintre care cei mai mulţi provin din ţările sub-sahariene.
“Primirea şi salvarea migranţilor nu poate să reprezinte o problemă doar pentru Italia, ci o chestiune de interes pentru întreaga Europă”, a declarat şeful Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.
Ministrul de Interne, Marco Minniti, a lansat duminică un apel către ţările europene şi a cerut ca porturile să fie deschise în faţa ambarcaţiunilor cu migranţi deoarece situaţia a devenit insuportabilă pentu autorităţile din Peninsulă.

Miniştrii de Interne ai Uniunii Europene se vor reuni joi la Tallinn pentru a discuta criza migratorie, cea mai gravă prin care trece continentul european de la finalizarea celui de-Al Doilea Război Mondial.
Bruxelles-ul a implementat în urmă cu un an şi jumătate un plan pentru distribuirea a 160.000 de solicitanţi de azil din Italia şi Grecia. Doar aproximativ 20.000 de persoane au fost relocate prin această schemă.
Cotele de migranţi au fost respinse vehement de către Ungaria, Polonia şi Cehia.

Miniştrii vor discuta şi despre un “cod de conduită” pentru organizaţiile nonguvernamentale implicate în operaţiunile de salvare a migranţilor din Mediterană.
În Italia, numărul migranţilor a crescut cu 19% prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar Roma a ameninţat că-şi va închide porturile în faţa ambarcaţiunilor organizaţiilor nonguvernamentale care salvează migranţi din largul Libiei.

Politicienii italieni au insistat asupra tăierii finanţării europene pentru ţările care refuză să dea dovadă de solidaritate în faţa crizei migranţilor din Marea Mediterană.
Miniştrii de Externe din ţările europene şi africane afectate de criza migranţilor se vor reuni separat la Roma, pentru a discuta cu reprezentanţii Uniunii Europene şi Naţiunilor Unite.
Naţiunile Unite arată că 85.000 de migranţi au ajuns în perioada ianuarie-iulie în Italia, în vreme ce alţi 9.300 de migranţi s-au îndreptat spre Grecia. Aproape 6.500 de migranţi au ajuns pe ţărmurile spaniole şi alţi 270 în Cipru.
Roma vrea un centru de comandă maritimă care să gestioneze toate operaţiunile de salvare din Grecia pînă în Libia şi Spania. O asemenea comandă ar împrăştia migranţii către toate ţările europene care au acces la Marea Mediterană. Guvernanţii italieni mai doresc extinderea programului de relocare a refugiaţilor, care este limitat la azilanţi din Eritreea şi Siria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *