Pânza unui păianjen din Madagascar este mai rezistentă decât kevlarul

Un grup de studenti britanici au testat forta panzei tesuta de paianjenul din specia Caerostris darwini, o panza care poate ajunge la suprafata de 28.000 de centimetri patrati, raza acesteia putand ajunge la 12 metri.

 
Studentii Universitatii din Leicester au calculat forta necesara opririi unui metrou si au ajuns la concluzia ca aceasta trebuie sa fie undeva spre 300.000 de Newtoni. Pentru ca o panza de paiajen sa poata opri o garnitura de tren este nevoie de absorbtia unei forte de peste 500 de milioane de jouli. Ei bine, o arahnida care poate “construi” o astfel de plasa exista in Madagascar.
“S-a tot spus ca, pastrand proportiile, panza de paianjen are elasticitatea si rezistenta otelului. Noi am gasit ‘producatorul’ unei astfel de panze. Caerostris Darwini este arahnida care creaza cel mai rezistent material biologic”, spune Alex Stone, unul dintre studentii care au lucrat la proiect.

 
Conform testelor, panza dezvoltata de specia studiata este de 10 ori mai rezistenta decat kevlarul, un material folosit chiar si de armata americana in producerea de veste antiglont.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *