ONU: 65,6 milioane de persoane au fost strămutate sau refugiate în 2016

ONU: 65,6 milioane de persoane au fost strămutate sau refugiate în 2016

Numărul persoanelor strămutate în interiorul ţării lor sau refugiate din cauza conflictelor în lume a atins un nou record de 65,6 milioane în 2016, a transmis luni Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, care şi-a exprimat îngrijorarea în special legat de criza din Sudanul de Sud.

“Cifra globală de 65,6 milioane este în creştere uşoară faţă de cele 65,3 milioane” din 2015, a declarat Grandi, la prezentarea raportului anual al Agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR). Aceasta înseamnă că o persoană din 113 este dezrădăcinată astăzi în lume.
Principala componentă o reprezintă strămutarea internă a persoanelor în cadrul propriei lor ţări, numărul celor aflaţi în această situaţie ajungînd la 40,3 milioane la sfîrşitul lui 2016, comparativ cu 40,8 milioane cu un an în urmă. Siria, Irakul şi Columbia au fost ţările cu cele mai multe strămutări interne.
Cu un total de 22,5 milioane, din care jumătate au fost copii, numărul refugiaţilor de anul trecut a atins, în schimb, un record.

Conflictul din Siria, care a izbucnit în 2011, continuă să genereze cel mai mare număr de refugiaţi (5,5 milioane în total), în 2016 fiind înregistraţi încă aproape 825.000 de noi refugiaţi, conform UNHCR. În acest an, UNHCR a decis astfel să tragă un semnal de alarmă asupra deteriorării rapide a situaţiei în Sudanul de Sud, “după eşecul catastrofal al eforturilor de pace din iulie” 2016.
“Sudanul de Sud reprezintă criza cu cea mai rapidă amplificare din lume în ceea ce priveşte strămutările de persoane”, a explicat Grandi. Ţară independentă din 2011, Sudanul de Sud a căzut în decembrie 2013 într-un război civil care a provocat zeci de mii de morţi şi a determinat peste 3,7 milioane de persoane să îşi părăsească locuinţele. Conform raportului, numărul refugiaţilor sud-sudanezi a crescut cu 64% în ultimele şase luni ale anului 2016, ajungînd la 1,4 milioane. Din ianuarie, au fost înregistraţi circa o jumătate de milioane de refugiaţi suplimentari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *