Oamenii de ştiinţă au reprodus o bere din Epoca Fierului

Oamenii de ştiinţă au reprodus o bere din Epoca Fierului
Oamenii de ştiinţă au reprodus o bere din Epoca Fierului

O echipă de cercetători a lucrat împreună cu o fabrică de bere din Milwaukee pentru a reproduce o băutură alcoolică descoperită într-un sit funerar din Epoca Fierului din Germania, informează Live Science. În ciuda faptului că solul acid a dizolvat rămăşiţele umane, arheologii au găsit în necropolă arme din metal şi un cazan, datat între anii 400 – 450 î.e.n.. Acesta a fost plin cu mied antic atunci cînd a fost îngropat, potrivit cercetătoarei Bettina Arnold, arheolog şi antropolog de la Universitatea Wisconsin-Milwaukee.

„Bărbatul decedat din Tumulul 17 Mormîntul 6 a fost trimis către «viaţa de apoi» nu numai cu armele, ci şi cu 14 litri dintr-o băutură alcoolică despre care se credea că îi va servi pe lumea cealaltă la recunoaşterea statutului său de persoană importantă pe care îl avusese în timpul vieţii“, a explicat Arnold. Cazanul a fost descoperit în anul 2000. Cercetătoarea şi echipa sa au colaborat cu un paleobotanist la analizarea urmelor de alcool obţinînd o reţetă de bere antică. Se crede că băutura alcoolică a fost un tip de mied cunoscut ca bragă, a explicat Arnold.

Aceasta era preparată dintr-o combinaţie de orz şi miere, dar conţinea şi creţuşcă (plantă utilizată deseori în miedul preistoric) şi mentă, potrivit oamenilor de ştiinţă. Împreună cu cercetătorii, fabrica Lakefront Brewery din Milwaukee a reprodus berea, iar băutura a putut fi degustată, în premieră, la Festivalul Anual de ştiinţă din Wisconsin, la finalul lunii trecute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *