Norvegia va interzice cerşetoria

Norvegia va interzice cerşetoriaNorvegia va interzice cerşetoria în locurile publice, în virtutea unui amendament legislativ dezbătut luni în Parlament, o măsură controversată care-i va afecta în special pe romii de origine română, ministrul Justiţiei invocând “o legătură” între cerşetorie şi infracţionalitate.
Textul prezentat de Guvernul de dreapta prevede autorizarea municipalităţilor să interzică cerşetoria pe plan local începând din vara lui 2014, după care va fi introdusă o interdicţie la nivel naţional, prevăzută începând din vara lui 2015. Măsura urmează să fie adoptată în mod sigur.

 
La Oslo se înregistrează acelaşi număr de furturi ca la Berlin, deşi populaţia oraşului este de şapte ori mai mică.
Cerşetoria, în oraşele care o vor interzice, va fi pasibilă de aplicarea unei amenzi şi unei pedepse de până la trei luni de închisoare.
Măsura urmează să-i penalizeze în special pe romi. Din 194 de cereşetori număraţi la Oslo în 2012, doar şapte erau norvegieni. “Ceilalţi erau în principal cetăţeni români” de origine romă, potrivit Ministerului Justiţiei, care a precizat că aproape toţi cei 69 de români verificaţi aveau un cazier judiciar în Norvegia.

 
Norvegia nu face altceva decât să reintroducă o interdicţie aflată în vigoare până în 2005. Şi alte ţări europene au introdus interdicţii la nivel naţional – ca de exemplu Marea Britanie şi Danemarca – sau la nivel local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *