La 31 Mai aniversăm “Ziua Mondială fără tutun”

La 31 Mai aniversăm "Ziua Mondială fără tutun"În fiecare an la data de 31 Mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), alături de parteneri marchează „Ziua Mondială fără Tutun”, pentru a sublinia riscurile de sănătate asociate consumului de tutun şi pentru a promova politicile sociale de reducere a consumului, având în vedere că fumatul este responsabil pentru decesul a 10% din populaţia adultă la nivel mondial.
La nivel global consumul de tutun omoară anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Este important să luăm atitudine deoarece se va ajunge până în anul 2030 la o creştere a mortalităţii de la 6 milioane la 8 milioane de oameni în fiecare an, în special din ţările cu venituri mici şi medii.

 
Pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun Organizaţia Mondială a Sănătăţii alături de partenerii săi face un apel la statele lumii pentru a creşte taxele/accizele la tutun. Având ca structură cadru Convenţia privind Controlul Tutunului, toate ţările ar trebui să utilizeze taxe şi politici de impozitare asupra produselor din tutun pentru a reduce consumul.
Cercetările demonstrează că practicarea de taxe/accize mai mari sunt eficiente în reducerea fumatului în rândul persoanelor cu venituri mici şi de asemenea în prevenirea fumatului pentru tineri. Creşterea accizelor determină o creştere a preţului la tutun cu 10% şi o scădere a fumatului cu aproximativ 4% în ţările cu venituri mari şi cu până 8% în ţările cu venituri mici şi medii.
Obiectivul general al OMS este de a contribui la protejarea generaţiilor prezente şi viitoare, nu numai din punctul de vedere al consecinţelor medical, dar şi al celor sociale, de mediu şi economice datorate consumului de tutun, dar şi fumatului pasiv.

 
La nivel naţional, Agenţia Naţională Antidrog se alătură OMS şi marchează această zi prin organizarea de evenimente specifice de informare, educare şi sensibilizare a populaţiei privind beneficiile unui stil de viaţă sănătos.
În acest context, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Călăraşi desfăşoară activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare asupra efectelor nocive cauzate de consumul de tutun, de petrecere a timpului liber, de formare de abilităţi în scopul creşterii influenţei factorilor de protecţie şi scăderii influenţei factorilor de risc, subscrise temei propuse de OMS, cu logo-ul „Accize mai mari la tutun, mai puţine decese şi boli!”, astfel:

 
· În mediul şcolar – 26-30 mai 2014 în instituţii de învăţământ din municipiul Călăraşi: Şcoala Gimnazială ”Nicolae Titulescu”, Şcoala Gimnazială ”Tudor Vladimirescu”, Şcoala Gimnazială nr. 1 Modelu, Colegiul Tehnic „Ştefan Bănulescu”, Liceul Transporturi Auto, Liceul Tehnologic „Dan Mateescu”, Grădiniţa cu Program Prelungit „Amicii” şi Grădiniţa cu Program Prelungit „Aricel”.
· În comunitate – distribuire de materiale informative – Festivalul „Flori de Mai”.
– activitate de prevenire-informare în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi – Biroul de Ordine Publică Urban, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi Direcţia de Sănătate Publică în proximitatea unităţilor de învăţământ şi a unităţilor de alimentaţie din preajma acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *